22 Haziran 2013 Cumartesi

GÜL ŞERBETİ


İnsanın içini ferahlatan bir içecek gül şerbeti.

Maalesef sık yapıp da içme şansımız olmuyor diğer içecekler gibi. Vişne, kayısı bol bulunan meyveler ve evde bunların suyunu yapıp daha çok tüketme şansına sahipken gül şerbeti ya hiç yapılmıyor ya da tadımlık oluyor. 

Gül reçelinde olduğu gibi en güzel şerbet de, has gül denilen kokulu güllerden oluyor.  Kokusuz olanları ile de yapmak mümkün ama bulabilirseniz has gül ile deneyin mutlaka.

Resimlerdeki renk farklılığı sizi yanıltmasın. Kırmızı olan daha sonraki bir zamanda yaptığım şerbet.

Aynı cins gül kullandım ama tek fark yoğurduktan sonraki bekletme sürem 22 saatten 27 saate çıktı. Süreyi de kasıtlı uzun tutmadım. Yoğunluktan dolayı unutup saatini geçirmişim :)

Her iki şekilde de deneyebilirsiniz.





MALZEMELER

* 6 su bardağı ayıklanmış gül yaprağı  (110gr.)

* 2 kg.su (10 su bardağı)

* 10 çorba kaşığı şeker

* Bir parça ufak limon tuzu

* Yarım çay kaşığı limon tuzu

* 2 yemek kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI

* Ayıklanmış ve yıkanmış (gül yapraklarının nasıl ayıklandığı burada tüm detayları ile var) yapraklar 7 çorba kaşığı şeker ve bir parça limon tuzu ilave edilerek parmak uçları ile iyice ezilir.


* Ağzı kapalı bir kaba alınır ve buzdolabında bir gece bekletilir (ben 22 saat beklettim)


* Ertesi gün 2 kg. su ve kalan 3 çorba kaşığı şeker kaynatılır. Yarım çay kaşığı limon tuzu eklenir. 10 dk. kaynadıktan sonra. altı kapatılır. Biraz ılınınca dolapta dinlenen gül katılır.

*  2 çorba kaşığı limon suyu da eklenir ve  buzdolabında en az 10 -15 saat soğutulur. Mümkünse 24 saat bekletilir. Ve temiz bir tülbentten süzülüp soğuk servis yapılır. Afiyet şifa olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.