14 Mayıs 2015 Perşembe

MEYVELİ YAŞ PASTA (15-20 kişilik)


Pasta süslemelerim oldukça amatörce ama kolay yapılabildiği için pasta işine meraklı olanlara değişik fikir olur düşüncesi ile yayınlıyorum. Hatta çok çocuksu olmuş bu süsleme diye bir karşılık da aldım ama bir sakıncası var mı çocuksu olmasının :)

Faydalanan var mı bilmiyorum ama yemek tarifi hazırlayıp yayınlamak gibi bir hobim var. Bazen kendim yazıp kendim okuyormuşum gibi bir hisse de kapılsam yazıcam sanırım buralarda. 

Zira yemek programı yapanlar, ya da yemek kitabı yazanlar küçüklüğümden beri hoşuma gitmiştir. Hatta çoğu zaman bu tarif böyle yazılmaz şöyle olmalıydı tarzı eleştirilerim olmuştur. Ee şimdi internet gibi bir nimet var. Nasıl yazılırmış bence bir tarif, işte o hayalimi gerçekleştiriyorum. 


Daha önce hatırlarsanız kocaman bir yaş pasta yapmıştım. Bu pasta da onun gibi kalabalık bir ortam için hazırlandı. Ama kişi sayısı biraz daha az olunca bir miktar küçülttüm pastayı. 

Buradakinin kekini iki postada pişirmiştim. Bunun keki bir defada pişti. 4 kat yerine 3 katlı oldu.

Eğer kalabalık bir grup için pasta tarifi arıyorsanız işinize yarayacaktır. 

Meyveli Yaş Pasta

MALZEMELER

Pandispanya İçin


* 6 adet yumurta
* 1.5 su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* Yarım portakal kabuğu rendesi
* Yarım çay kaşığı tuz
* 1.5 su bardağı un
* 1.5 kahve fincanı nişasta
* 1 paket kabartma tozu

Kreması İçin

* 60 g un

* 30 g nişasta
* 4 su bardağı süt
* 8 yemek kaşığı şeker
* 1 paket vanilya
* 150 g labne peyniri
* 80 g bitter çikolata

Pandispanyayı Islatmak İçin

* 300 g su (kaynatılıp soğutulmuş)

* 1.5 tatlı kaşığı şeker
* 3 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri İçin


* 1-2 adet kivi
Portakal şekerlemesi
* Az miktar rendelenmiş sütlü çikolata
* 2 poşet krem şanti
* 2 çay bardağı süt

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle keki hazırlamak için yumurtalar, şeker, portakal kabuğu, vanilya ve tuz mikser ile rengi açılana kadar çırpılır.


* Daha sonra bir kaba beraberce elenmiş un, nişasta ve kabartma tozu karışımı çırpılan harca eklenerek tekrar karıştırılır. (Unu ekledikten sonra çırpma işleminde aşırıya gidilmemeli. Toz karışım homojen bir şekilde karıştıktan sonra çırpma işlemi bırakılmalı)

* Pişirme kağıdı serilmiş 26 cm. çapında bir kaba kek hamuru dökülerek, önceden 150 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk. pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan kek kalıptan çıkarılır. Yan kısımlarında kağıt olmadığı için yapışıyor. Ama bir bıçak ile bu kısımdan bir, iki tur geçince çok kolay bir şekilde çıkıyor. Bu şekilde olmasını kasıtlı olarak istiyoruz. Çünkü hamur yanlara tutununca resimde de görüldüğü üzere daha güzel kabarıyor.



* Keki kesmek içim mutlaka iyice soğumasını bekleyin. Benim gibi acele ederseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Hatta mümkünse bir gün önce geceden pişirirseniz keki, sabaha kadar dinlenmiş olur ve daha rahat kesersiniz.

* Krema için bir tencereye, un, nişasta, şeker ve vanilya koyulur. Yavaş yavaş süt ilave edilerek karıştırılır. Altı yakılır ve çırpma teli ile sürekli karıştırılarak pişirilir. Altı kapatılır kapatılmaz labne peyniri ve çikolata eklenerek tekrar karıştırılır.

* Kremamız hazır ama kaymak bağlamaması ve kıvamının bozulmaması için aklımız onda ve ara ara çırpma teli ile karıştırmamız gerekiyor.

* Pastamız 3 katlı olacak. Bunun için kekimizi 3 parçaya ayırıyoruz.

* Limonlu şekerli suyun 3 te biri ile kekin ilk katı ıslanır ve kremanın yarısı bu kata yayılır. İkinci kat da ıslatılır ve kalan krema da bu kata yayılır. 3. kat kek de kalan su ile ıslatıldıktan sonra pasta buzdolabına kaldırılır ve yarım saat kadar dinlendirilir.

* Krem şanti süt ile çırpılır. Dolaptan çıkarılan pastanın tüm yüzeyi krem şanti ile kaplanır. Daha sonra kalan şanti krema sıkma torbasına doldurularak üzeri süslenir. Yan kısmına rendelenmiş çikolata serpilir.


* Buzdolabında en  az 4-5 saat, mümkünse 1 gece dinlendirdikten sonra servis edilir.

* Özellikle kiviyi servisten hemen önce koymanızı öneririm. Çünkü 1 gece pastanın üzerinde bekleyen yaş meyvelerde tat ve görüntü kaybı oluyor.

* Afiyet olsun.


1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık..Yazmaya devam edin bence de yanlız değilsiniz..:) sevgiler

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.