Daha öncede yazmıştım çorbaların kralı yoğurt çorbasıdır diye. Bıkmadan usanmadan yenebilecek bir çorba çeşididir bence. Onu da tarhana çorbası takip eder.
Aslında yoğurt çorbasını hiç hazır almaya gerek yok. Evde de harika çorbalar hazırlamak mümkün. İlk defa yapanlar belki çorbanın kıvamını tutturmakta zorluk çekebilir ama yaptıkça insanın gözü bile bilmeye başlıyor. Hani aldığı kadar un muhabbeti vardır ya :)
Tarifleri detaylı anlatmayı seviyorum ama bir tarif öğrenciye de hitap edecekse detaylar daha da fazlalaşıyor. Kendimi bir öğrenci evinde farzederek ona göre bir tarif oluşturmaya çalışıyorum.
Bu tarif de özellikle öğrenciler için. Mümkün olduğu kadar detayları not etmeye çalıştım.
Bu çorbayı her türlü yoğurttan yapmak mümkün. Süzme yoğurt, ev yoğurdu, hazır yoğurt vs... Ama kıvamı ve tadı tutturma konusunda problem olmasın diye yoğurdu markalı kullanayım istedim. Öğrenciler yoğurdu nereden alır diye sordum kendime. Tabi ki ilk aklıma gelen bim oldu :) Bu tarifte bim yoğurdu kulandım. Gayet de güzel oldu.
MALZEMELER ( 4-5 kişilik )
* 1 su bardağı yoğurt ( su bardağı olarak 200 ml. klasik bardak kullandım )
* 1 çay bardağı un ( en küçük boy 100 ml. çay bardağı ile )
* 6 su bardağı soğuk su
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı pirinç
* Üzeri için yaklaşık 4 çorba kaşığı sıvı yağ, yaklaşık 1 çorba kaşığı tereyağ veya margarin ve 2 çay kaşığı kuru nane
HAZIRLANIŞI
* Bir tencereye yoğurt ve un koyulur. Bir kaşık ile veya çırpma teli ile pürüz kalmayana kadar karıştırılır.
* Daha sonra yavaş yavaş soğuk suyu ilave edilir. Pirinci ve tuzu da eklenip açık ateşte sürekli karıştırarak kaynatılır.
* Kaynayınca altını kısılır ( çok aşırı kısmıyoruz kaynaması kesilmeyecek, ama aşırı açık tutarsak taşabilir buna dikkat )
* Arada bir karıştırarak yaklaşık 15- 20 dk. pirinçler pişene kadar kaynatılır.
* Burada şuna dikkat ediyoruz; kenarda biraz kaynar su bulunsun. Çorbayı 10-15 dk. kaynadıktan sonra kıvamını kontrol ediyoruz. Eğer koyu ise kaynar su eklenebilir. Ben altını kapatmadan önce 1 su bardağı kaynar su ekledim.
* Çorbanın kıvamı cıvık olursa onu düzeltmek zordur ama kıvam koyu olursa bu şekilde kaynar su ilavesi ile tadı bozulmadan düzeltmek mümkün. O yüzden baştan suyu koyarken temkinli davranıp, kenarda kaynar suyumuzu hazır bulundurursak kıvam ayarlama işi kolay olur.
* Çorba piştikten sonra ağzı tam değil de hafif açık şekilde örtülür. Eğer hemen yenmeyecek ise arda karıştırıp üzerinin kaymak tutması engellenebilir.
* Üzeri için bir tavaya sıvı yağ ve katı yağ birlikte koyulur ve yarım ateşte eritilir ( sadece sıvı yağ veya sadece katı yağda kullanılabilir ama bu şekilde de yapmak mümkün )
* Yağ hafif pembeleşmeye başlayınca altı kapatılır ve hemen kuru nanesi ilave edilerek çorbanın üzerine dökülür vaya tabaklara ayrı ayrı da eklenebilir ( yağ çabuk yanacağı için dikkat etmek gerekli, pembeleşmeye başlar başlamaz altını kapatmak iyi olur aksi taktirde hemen yanabilir )
* Eğer nane yoksa bu çorba salça ile de yapılabilir. O zaman yağı tavaya alınca içine biraz ( yaklaşık 1 çay kaşığı dolusu ) salça ilave edilip altı yakılır. Karıştırarak salça yağın içerisinde ezilir.
Not: Evde ekşimiş yoğurdunuz varsa bu şekilde çorba yaparak değerlendirebilirsiniz. Un yoğurttaki ekşiliği alıyor.
Not: Evde ekşimiş yoğurdunuz varsa bu şekilde çorba yaparak değerlendirebilirsiniz. Un yoğurttaki ekşiliği alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.