23 Haziran 2013 Pazar

YAPRAK KONSERVESİ


Asma yaprağı ülkemizde çok tüketilen besinler arasında. Kış hazırlıklarının olmazsa olmazı. Düğün olur yaprak sarılır, mevlüt olur yaprak sarılır, günlerde, gezmelerde sofraların baş köşesinde yerini alır sarmalar.

Genelde yurdumun becerikli hanımları bu yaprakları tuzlu su ile basar yıl boyu kullanır. Ama ben bir türlü beceremedim gitti bu işi :)  Hadi güç bela bastım diyelim bir de bunu muhafaza etme işi var. Üsten küflendi mi yok suyu çekildi mi vs..vs..

Becerenlere helal olsun bir gün o mertebeye ulaşırmıyız bilinmez ama ben şimdilik kendi yöntemimi paylaşayım benim gibi tuzlu yaprak basmayı beceremeyenlere (tabi varsa)

Bu yöntemi yıllar önce çok sevdiğim bir komşu teyzeden öğrenmiştim. Yaprağı kocaman bidonlara basanlar için bu yöntem pek tutulmuyor ama ben halimden memnunum. İyi ki de öğretmiş teyzem bunu bana.

Tarife geçmeden önce şunu özellikle söylemek isterim ki; 5-6 kg. yaprak alıp da bu yöntemi denemeye kalkmayın. Hele de tek başınıza. İlk denemenizi 1 kg. yaprak ile yapmanızı tavsiye ederim.

Eğer bahçenizde bağınızda asmanız varsa bu yöntem güzel oluyor şöyle ki:




Yapraklar olmaya başlayınca bir kg. toplayıp basıyorsunuz. Bir hafta sonra 1-2 kg. daha. Bir hafta sonra 1-2 kg. daha derken insanı çok yormuyor.

Kalan detayları da tarif içinde okumaya devam edelim:

MALZEMELER

* 1 kg. taze yaprak


* 3 tane büyük kavanoz (1000 ml.lik)

* 1 tane küçük kavanoz (500 ml. lik)

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle yaprakların sap kısmı makas ile kesilir.


* Sonra yapraklarda toz, kir vs varsa temiz bir bez veya kağıt havlu ile silinir. Yaprakları ben yıkamadan kuru olarak basıyorum. Pazardan alınmadığı, dalından alınıp direk kavanoza basıldığı için içim rahat bu konuda. Yine de elden geçirmekte fayda var. Yıkama işlemini ise sarmadan önce yapıyorum.


* Evet bu işlem biraz el oyalayıcı ama yukarıda da dediğim gibi 1 kg. basmak çok yorucu olmuyor.

* Daha sonra 8 - 10 yaprak üst üste dizilir. Ve kavanoza basılır. Bu kavanozlar biraz dar olduğu için elinizin içine sığıp sığmadığını önceden kontrol etmelisiniz.



* Detayları yazmak yerine resimlere havale ediyorum. Resim sözden daha iyi anlatıyor.



* Ben 1 kg. yaprak için 4 kavanoz kullandım. Ama küçük olanı tam dolmadı.

* Basmaya göre değişiyor. Mesela büyük kavanozun biri 260 gr. yaprak alırken diğerine 300 gr. basmışım. Küçük kavanoz da 200 gr. yaprağı alacak kapasitede ama az olduğu için 130 gr. bastım.

* Yani sıkı basılırsa 1 kg. yaprağa 3 tane büyük kavanoz yeter.

* Doldurma işlemi bittikten sonra kavanozların ağzı mutlaka yeni konserve kapağı ile sıkıca kapatılır.

* Geniş ve derin bir tencereye kavanozlar yerleştirilir ve kaynarken taşmayacak kadar soğuk su ile doldurulup altı yakılır. 25 dk. orta hararetteki ateşte kavanozlar kaynatılır. Daha sonra kavanozlar ters çevrilip 25. dk. daha kaynatılır. Bu sırada su azalmışsa kaynar su ilave edilebilir.

* Daha sonra kuru bir bez ile kavanozlar teker teker çıkarılır ve ağzı kapatma yönüne bir daha sıkılır. Ve soğutulur.

* Kapakları tuttu ise bir yıl boyunca oda sıcaklığında bozulmadan bekleyebiliyor. (Tutan kapak kendini hafifçe  içine çeker)

* Sarılacağı zaman  tekrar haşlamaya gerek yok. Bol su ile yıkanır suyu sıkılır ve sarılır. Tuzsuz basıldığı için hazırlanan iç malzemesinin tuzu ona göre ayarlanır.




9 yorum:

  1. o kadar sıte gezdım aradıgımı burda buldum ALLAH razı olsun ..cok cok tesekkur ederım bu kadar guzel anlattıgınız ıcın ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmuşsa bu post ne güzel. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık.Ben de yıllardır bu yöntemi kullanıyorum.Yapraklar dalından yeni koparılmış gibi tazeliğini koruyor.Ayrıca yaprakları hazırlarken 1 yada 2 kg ölçüsünü geçmeden yapılması gerektiği konusunda aynı fikirdeyim sizinle.Çünkü sabır zorlayıcı bir iş gerçekten.Ben farklı olarak kavanozu değil kapaklarını kaynatıyorum.2 yıl bile dayanıyor.Kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  3. Ben ne salamura ne de pet sise isini becerebilenlerden olamadim gitti dondurucuya koyuyorum yer sorun oluyo konserve isi hosuma gitti ama ben 5kilo yaprak kullaniyorum bunu tek bi kavanozda buyuk kavanozda yapsak nasil olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 kg. yaprak bir kavanoza olmaz Ebru hanım. Konserve olduğu için, kavanozu açınca içindeki yaprağın hepsini kullanmak gerekiyor. Aksi taktirde bozulur.

      Sil
  4. 1 hafta önceden yaprak sarılıp dolaba koyulurmu 1 hafta sonra da pisirsek tadı degişirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın cevap biraz gecikti Emine hanım. Sarıp da buzdolabının normal kısmında bu kadar uzun süre hiç bekletmedim ben. Tavsiye de etmem. En fazla bir gün önceden sarıp ertesi gün pişirmeniz lazım. Ama dondurucu kısmında bekletebilirsiniz bir hafta sorun olmaz. Taze sarılmış her zaman tercih edilir fakat dondurucuda bir hafta bekleyince de aman aman bir tat değişikliği olmaz. Fakat yaprakları koku çekmeyecek şekilde bir kaba (vaya ağzı sıkı bağlanmış iki poşete) koyup dondurucuya atarsanız daha iyi olur.

      Sil
  5. Benim yaprağımda konserve yaptıktan sonra toplu başı büyüklüğünde beyaz lekeler oluştu. Normal mi,yenir mi yoksa atmam gerekir mi?

    YanıtlaSil
  6. Mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın geciken cevap için. Konserve yaprakta bahsettiğiniz beyazlıklar benim yaptıklarımda da oluyor henüz bir çözüm bulamadım buna maalesef bulursam tarifin detaylarına eklerim. Bahsettiğiniz küf değil de hafif sert beyazlıklar değil mi? Küf değil de bu şekilde ise atmayın sakın bir zararı olmuyor. Sarmadan önce musluktan akan ılık veya sıcak su ile yıkayıp sarabilirsiniz. Tüm beyazlıkları gidermenize de lüzum yok. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.