9 Temmuz 2013 Salı

VİŞNELİ ÇİKOLATALI YAŞ PASTA


Bol çikolata ve vişne içeren bir yaş pasta tarifi var sırada. Bu tarifi tam da evde vişne reçelinin çok ve nedense pek yenmediği bir dönemde cahidejibek.com da görmüştüm.

Genelde başka yerden aldığım tarifleri değiştiririm. Bunu, aman benim tarifim farklı olsun diye yapmam. Doğal olarak gelişen bir süreç sonucu bakmışım elimdeki tarif başka bir tarif oluvermiş. Çok nadir tarifler vardır değişmesi zor olan. Diğerleri otomatik zevkinize göre defalarca değişebilir. Ve bu süreç çok da zevklidir aslında.

Bu tarifte de öyle oldu. Önce asıl tarife uyarak yaptım pastayı. Baya büyük bir pasta oldu. Resmi aşağıda. Bu şekilde 20 dilim çıkar rahat orjinal tarif ile. Benim tarif ile de 16 büyük dilim olur.


Sonra dedim ki ben bunun kekini değiştireyim. Daha küçük bir borcamda farklı malzemeler ile değişik bir kek pişirdim. Krema ölçülerini yarıya indir, sosu daha bol olsun, şunu ekle bunu çıkar vs.. derken ortaya yeni bir tarif çıkmış oldu. 



Bu haliyle defalarca yaptım. Tarife geçmeden önce şunu söylemeliyim ki:

Bir tarifte beğenmediğiniz bir nokta varsa kendi damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Çünkü herkesin beklentisi farklı olabilir. 

Mesela keki ıslatırken kullanacağınız su miktarı herkesin damak zevkine göre değişkenlik gösterir. Kimi daha kuru, kimi daha ıslak kek kıvamını sever. Bir dönem ben yaş pastaları ıslatırken daha fazla su kullanırken şimdilerde daha az kullanmayı tercih ediyorum mesela.

Örneğin bu pastanın sosu biraz akışkan bir sos ve ben bu haliyle sevdim. Daha yoğun olsun isterseniz yapacağınız şey un miktarını biraz artırmak olacaktır. Vs...vs...

MALZEMELER (  Yaklaşık 25x25 cm. borcam için)

* 4 adet yumurta
* 1 su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* Bir fiske tuz
* Dolu dolu 3 yemek kaşığı kakao (30gr.)
* Kabartma tozu (bir paketten 1 çay kaşığını alıp gerisini kullandım. İsterseniz tamamını kullanabilirsiniz)
* 1 su bardağı un

Krema İçin:

* 2 yemek kaşığı un (30 gr.)
* 1 yemek kaşığı nişasta (15 gr.)
* 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
* Yarım paket vanilya
* 2 su bardağı süt
* 40 gr. bitter çikolata
* 75 gr. labne peynir
* 1 çay bardağı tanesi bol vişne reçeli

Sosu İçin:

* 1 su bardağı süt
* 1 tatlı kaşığı un (5 gr.) Yukarıda da bahsettiğim gibi eğer daha koyu kıvamlı isterseniz 7 gr. un 
* 1 yemek kaşığı kakao (8 -10 gr.)
* 3 yemek kaşığı şeker (az şekerli sos seviyorsanız 1-2 kaşık da kullanabilirsiniz)
* 40 gr. bitter çikolata
* 1 tatlı kaşığı tereyağ (10 gr.)
* Yarım paket vanilya

Keki Islatmak İçin:

* 200 g kaynamış soğumuş su 
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 çorba kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI

* Öncelikle yumurtalar, şeker, vanilya ve tuz mikser ile 5 dk. kadar rengi açılana kadar çırpılır. Beraberce bir kaba elenmiş un, kabartma tozu ve kakao karışımı da eklenerek tekrar karıştırılır. Kek hazırlarken yumurta ve şekeri çırpma süresi uzun olmalı. Un ilave edilince ise malzemeler karışınca hemen mikser durdurulmalıdır. 


* Yağlı kağıt serilmiş borcama kek hamuru dökülür ve önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 35 dk. pişirilir. Kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir. 

* Pişip soğuyan kek ortadan ikiye kesilir. Kek biraz ince gibi gelebilir ama ıslatıp kremasını da ekleyince gayet güzel oluyor yüksekliği. 

* Islatmak için gereken malzemeler de karıştırılarak hazır edilir. 

* Krema için büyük bir cezvede un, nişasta, pudra şekeri, ve vanilya karıştırılır. Yavaş yavaş süt ilave edilir. İyice karıştırıp bir süzgeç ile tencereye süzülür (bu işlemi, krema piştikten sonra robotta çekmeyeceğimizden, pütürsüz olması için yapıyoruz)

* Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir. Altı kapatılınca çikolata ve labne peyniri de katılarak iyice karıştırılır. 

* Vişne reçeli  krema biraz soğuduktan sonra (soğuyana kadar çırpma teli ile karıştırın ki kaymak bağlamasın ve kıvamı güzel olsun)  ve pastanın arasına koymadan hemen önce katılır. 

* İkiye ayrılmış kekin bir parçası borcama alınır ve hazırlanan limonatanın yarısı ile ıslanır (eğer kek eşit olarak kesilememiş ise kalın parça yarısından biraz fazla miktar ile ıslanır)


* Vişne reçeli bu esnada eklenir ve çırpma teli ile çırpılmaz. Resimde sanki çırpma teli ile çırpılacak gibi duruyor ama ben onu çıkardım içinden. Bir yemek kaşığı ile nazikçe karıştırılıp hemen kekin üzerine yayılır.

* Bu kremanın rengi biraz daha koyu ve güzel oluyor ama ben bu sefer farklı marka bir çikolata kullandım. Ülker kullanmanızı öneririm. Ülker in kakao oranı daha yoğun sanırım. Onun ile yaptığım kremanın rengi daha canlı ve koyu olmuştu.

* Diğer kek parçası da üzerine kapatılır ve ıslanır. Buzdolabına kaldırılır. 

* Sosu için un, kakao, şeker ve vanilya karıştırılır yavaş yavaş süt ilave edilir. Tereyağ da eklenerek orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatılır. Kaynadıktan 1 dk. sonra altı kapatılır ve çikolatası da eklenir. Bu esnada sos biraz cıvık kıvamda oluyor. Sürekli karıştırarak ılınmasını bekleyin. 

* Daha sonra dolaptan çıkarılan pastanın üzerine dökülür ve üzeri bir streç ile kaplanır. Mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirilir. Bir gece dinlenen pasta daha güzel olur. 

* Üzeri hindistan cevizi veya antep fıstığı ile süslenebilir. Sade olarak da servis yapılabilir. 














1 yorum:

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.