26 Haziran 2014 Perşembe

MANTARLI PİZZA (4-6 kişilik)


Pizza hamuru konusunda kendimi gelişmelere kapattım şimdilik :) Bu yediklerimin en iyisi. Daha önce yaptığım pizza hamuruna yakın ama ufak farklılıklar yaptım ve bu hali çok daha güzel oldu. Pizza seviyorsanız mutlaka deneyin derim. Eğer 2-3 kişilik pizza yapacaksanız buraya bakabilirsiniz.




Mantar sevmiyorsanız onu çıkarın listeden, mantarsız da güzel olur. Üst malzemesini döşemek damak tadınıza kalmış.


Mantarlı Pizza 

MALZEMELER


* 20 g. yaş maya

* Yarım çay bardağı su (oda sıcaklığında)
* 6 yemek kaşığı sıvı yağ
* 40 g. tereyağ
* 1 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı şeker
* Aldığı kadar un (ben 285 g kullandım)

Pizzanın Üst Malzemesi

* 20-25 adet ayıklanmış ve doğranmış siyah zeytin

* 1 adet kuru soğan
* 1 adet köy biberi
* 75 g mantar (sapları ve zarları ayıklanmış hali ile)
* Ketçap
* 1 adet domates
* 300 g. kaşar peyniri


Mantarlı Pizza Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI


* Bir kapta maya ve su karıştırılır.


* Sıvı yağ, tereyağ, yumurta, yoğurt, tuz ve şeker eklenir.

* Yavaş yavaş un ilavesi ile iyice yoğrulur ve hamur bir saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.

* 37 cm. çapında yuvarlak bir tepsiye yağlı kağıt serilir ve mayası gelmiş hamur tepsinin ortasına koyulur. Ve el ile bastırılarak tepsinin boyunda açılır (isteyen hafif unlu zeminde merdane ile açıp da daha sonra tepsiye yerleştirebilir ama bu yöntem daha pratik ve temiz :)

* Fırça ile hamurun üstüne ketçap sürülür ve çatal ile 8-10 yerden hamur delinir.

* Kaşarın 50 gramı rendelenir ve hamurun üzerine yayılır. Daha sonra zeytin, soğan, biber ve domates (kabukları soyulmuş) de eşit olarak dağıtılır. En üste kökleri ve üst zarı ayıklanıp doğranmış mantarlar yayılır.

* Benim mantarlar ayıklandıktan sonra 226 g. oldu (400 g. lık paketti) Ama benim gözüme çok geldiği için hepsini koymadım. Küçük bir tavada pişirdim artanı. Ama pizzanın yanında o mantarlar da yendi. Aynı kapıya çıkmış oldu :) Yani göz ayarı ile istediğiniz kadarını koyun. Mantarların pişince küçüleceği hususu da aklınızda bulunsun.


* Aşağıdaki resimde gördüğünüz mantar miktarı 75 gram.  Ama siz daha küçük doğrayın. Sonraki tecrübemde öyle yaptım daha güzel oluyor.

* 200 derecede ısınmış fırında yaklaşık 20 dk. pişirilir ve soğutulur. 12 dilim olacak şekilde kesilir. Bu işlemi şimdiden yapıyoruz ki servis çok daha kolay olsun.



*Servisten hemen önce üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir ve sadece üstü yanan fırında kaşarlar eriyene kadar bekletilir.

* Bu pizza normalde 6 kişilik ama 4 kişi tarafından bitirildi. 


* Ramazan ayında sahur sofraları için de doyurucu bir tarif. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 





2 yorum:

  1. Küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum, bir sonraki sefer hamuru açarken zemine ince irmik serp ve o halde pişir. Beğeneceğini umuyorum :)

    Pizzanın her çeşidini çok seven biri olarak görüntüye içim gitti. Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için teşekkürler. Denerim inşallah o hali ile de.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.