19 Ekim 2014 Pazar

SÜZME YOĞURT NASIL YAPILIR


Evde yoğurt yapmayı daha önce burada detayları ile paylaşmıştım. Bugün de sıra süzme yoğurt yapımında.

Süzme yoğurdu evde yapmak çok kolay. İhtiyacınız olan şey ise bir tane bez torba. Bunu pamuklu bir bezden veya çok seyrek olmayan tülbent bezlerinden dikebilirsiniz. Ben bu sefer marketten aldığım ev tarhanasının bez olan torbasını kullandım.

Ekşiyen yoğurtlarınızı değerlendirmek için de harika bir yöntemdir yoğurdu süzmek. Akan suyu ile birlikte ekşiliği de gidecektir.




Eğer süzme yoğurdunuzu taze yoğurt ile değil de ekşimiş yoğurttan yaptıysanız daha kısa sürede tüketmenizi öneririm.

Peki süzme yoğurttan neler yapılır?

En çok yoğurt çorbası yapımında kullanıyorum ben ve süzme yoğurt ile yapılan çorbalar harika oluyor.

Veya sabah kahvaltılarında labne peynir yerine ekmeğe sürüp, üzerine de biraz tuz, pul biber, kara biber ve kuru nane serpip çay yanında yiyebilirsiniz.


Ya da kahvaltıya misafir davet ettiğinizde minik kareler, üçgenler şeklinde kestiğiniz tost ekmeğine bu uygulamayı yapıp minik kanepeler elde edebilirsiniz.

Bakalım süzme yoğurt nasıl yapılıyormuş:

MALZEMELER

* 800 g yoğurt (mümkünse ev yoğurdu)

* Bir tane bez torba (800 g yoğurt için 21x15 cm.lik torba yeterli)

HAZIRLANIŞI

Yoğurt Nasıl Süzülür


* Yoğurt bez torbaya alınır. Yoğurt miktarınız 800 g dan fazla ise daha büyük ölçülerde bir torba kullanmanız gerekir.



* Torbanın ağzı bağlanır.

* Suyunun rahat süzülmesi için iki yöntemi tercih edebilirsiniz. Bunlardan biri, geniş ve derin bir tabağın içine bir tas veya kaseyi ters çevirerek yoğurt torbasını üzerine koymak.


* Biriken suyu daha rahat dökmek için ise aşağıdaki yöntem çok daha rahat. Resimde görüldüğü gibi geniş bir kabın üzerine ona uygun ebatlarda bir süzgeç koyup, yoğurt torbasını bu süzgecin içerisine koymak.


* Yoğurt bu şekilde torbaya koyulduktan sonra, buzdolabına kaldırılır ve ara ara altta biriken suyu dökülür.

* Torbada bekletme süreniz arttıkça süzme yoğurdun kıvamı da koyulaşacaktır.

* Şu kadar saat beklesin diye bir süre yazmıyorum. Aceleniz yoksa bir gün bu şekilde beklese yeter.  Zaten bakınca kıvamı kendini belli ediyor.

* Süzme yoğurdu tercihen cam bir kavanoza alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

* 800 g yoğurdun süzülmüş ağırlığı ise 300 g oldu. Afiyet olsun.





6 yorum:

  1. Emeginize saglik ,evdeki ekşi yogurt harika bir süzme yogurt oldu

    YanıtlaSil
  2. süzülen suyu dökmek yerine başka şekilde değerlendirmek mümkün müdür acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuzu yeni gördüm kusura bakmayın. Eğer ekşimiş yoğurdu süzüyorsanız suyu çok ekşi olacaktır, direk dökmenizi tavsiye ederim. Ama tatlı yoğurdu süzüyorsanız onun suyunu ayran yapımında, yoğurt çorbası yapımında, belki hamur yoğurmada kullanabilirsiniz.

      Sil
    2. Yoğurt suyunu bakliyat ıslamada kullanabilirsiniz. Fermente bir ürün olan yoğurt suyu bakliyattaki fitatı parçalar, bakliyatın daha kolay pişmesini, şişkinlik ve gaz yapmamasını sağlar. 1 L suya 1 çay bardağı yoğurt suyu ölçüsü ile 24 saat bekletin (buradaki su klorsuz olmalıdır, klor yoğurt suyundaki yararlı bakterilere zarar verir) , sonra bakliyatı yıkayıp 24 saat temiz suda bekletin. Daha sonra bir taşım haşlayıp buzluğa da koyabilirsiniz. Ayrıca yoğurt suyu karaciğeri temizlemeye yardımcı olur ve bağırsaklara iyi gelir, direkt için.

      Sil
    3. Konuya katkınızdan dolayı teşekkür ederim. Bu mevzuyu duymuştum ama detayları ile açıklamanız çok iyi oldu.

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.