24 Mart 2019 Pazar

TAVUK SUYU ÇORBASI - HASTA ÇORBASI


Bildiğim iki türlü hasta çorbası var.

Biri, uzun saatler yemek yemeyen ve hiç bir şey yemeye iştahı olmayan, canı da istemeyen hastalara gıdasız kalmaması ve ilaç içebilmesi için sadece un, su ve tuz ile yapılan hasta çorbası. 

Diğeri, iştahı yerinde ama hafif kırgınlık hissedip, böyle grip oldum olacağım gibi durumlarda şifa niyetine içilen tavuk suyu ve paça çorbası. 

Bugün tarifini vereceğim çorba, tavuk suyu çorbası. 

Havaların soğuk gittiği bu günlerde içinizi ısıtacak, bağışıklığınızın kuvvetlenmesine yardımcı olacak lezzetli bir seçenek.

Bu arada sitemizdeki ev yapımı sucuk tarifi güncellendi. Hem bağırsak ile hem de bağırsaksız yapım resimler ve detaylar eşliğinde yeniden yazıldı. Hazır sucuklara güvenmiyor ve evde yapmak istiyorsanız Ev Yapımı Sucuk başlıklı yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Tavuk Suyu Çorbası 

MALZEMELER (3 kişilik)

* 1 adet derili but pirzola veya 2 adet baget - baget büyükse bir tane de olabilir (hangisi varsa elinizde olur, hatta bütün tavuktan bu kısımları kesip de kullanabilirsiniz ama göğüs eti yağsız, kuru ve kemiksiz olduğu için tavsiye etmem bu çorba için) 
* 1 litre su
* Tuz
* Yukarıdaki üç malzeme tavuk suyu elde etmek için. Eğer hazırda tavuk suyunuz varsa 650 gram kadar tavuk suyu kullanmanız yeterli. 

* 25 g un
* 50 g yoğurt ( yaklaşık 2 çorba kaşığı)
* Yarım kahve fincanı soğuk su

* 1 küçük boy rendelenmiş havuç
* 3 diş halka halka doğranmış sarımsak (ezmeyin, doğrayınca tadı daha güzel oluyor)
* Çay kaşığının ucu ile toz zencefil
* Çay kaşığının ucu ile toz zerdeçal
* Çay kaşığının ucu ile köri
* Arzu edilen miktarda pul biber
* Az miktar karabiber

* Üzeri için 20 g tereyağ  ve az miktar kırmızı toz biber
* Servis için maydanoz ve limon 

Tavuk Suyu Çorbası Nasıl Yapılır

* Tavuk suyu elde etmek için tavuk az miktar tuz atılan suda, kapağı kapalı şekilde haşlanır. Ben tavuğu biraz uzun süre pişiririm (normal tencerede bir buçuk saat) Kaynadıktan sonra ateşin altı kısılmalı ki suyu çok kaybolmasın. Tavuk pişince içinden tavuklar çıkarılır. Eğer tavuk suyunuz hazır ise tencereye alıp ısıtılır.

* Bir kasede un, yoğurt ve su iyice karıştırılır. Un tamamen dağılmalı, pürüz kalmamalı. Tenceredeki sıcak tavuk suyundan 3-4 kaşık bu karışımın üzerine alınarak ılıması sağlanır. Sonra yavaş yavaş tencerede ısınan tavuk suyunun üzerine dökülür. Bir yandan da kesilmemesi için çorba sürekli karıştırılır. 

* Kaynayan çorbaya havuç, baharatlar ve doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Tuzu da kontrol edilir. Havuçlar pişene kadar altının yanması yeterlidir. 

* Bu arada kıvamını da kontrol edin. Eğer size koyu gelirse istediğiniz kıvama gelene kadar azar azar kaynar su ilavesi yapabilirsiniz. 

* Üzeri için, tavada eritilmiş tereyağına kırmızı toz biber atılıp karıştırılır ve çorbaya ilave edilir. Sıcak sıcak kaselere alınır. Kıyılmış maydanoz ve limon ile servis yapılır. 

* Haşlanmış tavuk etini ince ince didip çorbaya katanlar da var ama ben tavuğu ayrı yemeyi tercih edenlerdenim.

* Fırında kolay ve lezzetli tavuk nasıl pişer merak ediyorsanız Fırında Limonlu Tavuk başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. 

* Afiyet, şifa olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.