12 Mart 2019 Salı

ISPANAKLI YUMURTA



Blogumu daha sık güncellemeye başlamıştım ama internetteki bir problem dolayısıyla üç ay ara verdim neredeyse. Epeyden yayınlamayı istediğim bir tarif vardı bugüne nasipmiş. Kahvaltı sofraları için ıspanaklı yumurta. 

Yıllardır yaparım ama iş gram ölçüsü, resim deyince göz kararı yapılan tarifler birden zorlaşıveriyor. Fakat sonradan benim için de büyük kolaylık oluyor buradaki detaylar. 

Denemek isteyenler ıspanak mevsimi geçmeden yapabilir. Büyük marketlerdeki ıspanaklardan ziyade pazarda köylülerin sattığı ıspanaklar daha güzel oluyor. Pazara gitme imkanınız yoksa bazı manavlar da iyi ıspanak getiriyor. 

Ispanakla yapılan bir yemeğin lezzetli olmasının ilk şartı ıspanağın iyi olması. İri yapraklı, demet şeklinde sıkıca sarılmış olanlar maalesef iyi değil. Daha ufak ve serbest duran ıspanaklar ilk tercihimiz olmalı. Aşağı resimde gördüğünüz harika bir ıspanak. Bulabilirseniz bu şekilde olanları alın.





Ispanaklı Yumurta

MALZEMELER

* 300 g ıspanak (ayıklanmış hali ile tarttım) 

* 1 orta boy soğan

* 80 g kıyma (çiğ haldeki ağırlık) Ben bazen kıymalı, bazen kıymasız yapıyorum. 

* 3 yemek kaşığı sıvı yağ

* 1-2 tatlı kaşığı tereyağ

* Yarım çay kaşığı kimyon

* Tuz, arzu edilirse pul biber 

* 3 veya 4 adet yumurta 

Ispanaklı Yumurta Nasıl Yapılır

* Ispanaklar yıkanmış ve mümkünse fazla suyunu çekmiş olmalı. Aşırı sulu şekilde kullanmak yemeğin kalitesini bozar. 

* Ispanaklar doğranıp bir kaba alınır. 

* Bir tavada kıyma haşlanır. Bu malzeme için taban çapı yaklaşık 21 cm olan tava idealdir. 


* Kıyma haşlanınca ince doğranmış soğan ve sıvı yağ ilave edilir. Biraz sotelenir ve tereyağ eklenir. Tereyağı şöyle bir çevirip hemen ıspanakları ekleyebilirsiniz. Tuz, kimyon ve seviyorsanız biber ilavesi de yapılır. Karıştırıp kapağı örtülür. Yarım ateşte yaklaşık 10 dk. kadar pişirilir. 

* Pişirirken dikkat edilecek en önemli husus şudur; Ispanak 10-12 dk da pişer ama su oranını tutturmak önemli. Normalde hiç su koymadan pişirmek gerekiyor ama ıspanaklar aşırı kuru ise ve hiç de sulanmadı ise (çoğunlukla pişmeye yetecek kadar sulanıyor) dibine tutturmamak için çok az miktar (bir iki kaşık) sıcak su ilavesi yapmak gerekebilir. Veya ıspanak çok suluydu ve aşırı sulandı. Bu durumda da 10 dakikadan sonra fazla suyunu, kapağını ve ateşin harını açıp uçurmak gerekir. Sulu bir ıspanağa yumurta kırınca pek hoş olmuyor sonuç. 

* Yani işin özü, yumurta pişerken bu sürede ıspanak dibine de tutmamalı, sulu sulu da olmamalı. Dediğim gibi normal şartlarda kendi suyu ile güzel pişiyor. Bir kaç denemede de zaten kıvamı tutturursunuz ama detayları da yazmadan geçmek istemedim. 

* Kaç yumurta kırılacak ise her biri için ıspanakların arasına kaşıkla yuva açılır. Ve kırılan yumurtalara az miktar tuz serpilip kapağı örtülür. Kısık ateşte yumurtalar pişene kadar bekletilir. Yumurta pişme süresi, yumurtanın kıvamını nasıl sevdiğinize göre 6-7-8 dk olarak değişebilir. İstediğiniz kıvama gelince altını kapatın ve muhakkak kapağını açın ki sıcağı ile yumurtalar daha da katılaşmasın. Hemen tabaklara bölüp servis yapabilirsiniz. 


* Bu tarif eğer bol bol ıspanak yiyelim derseniz 3, daha az ıspanak tercihimdir derseniz 4 kişiliktir. 

* Ispanaklı diğer tariflerimizi de okumak isterseniz linklerini aşağıya bırakıyorum. Afiyet olsun







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.