28 Aralık 2018 Cuma

SADE YAĞ (GHEE) NASIL YAPILIR


Sade yağ aslında yıllardır bilinen ama kimimizin dünyasına üst nesiller tarafından aktarılmayınca haberimizin olmadığı bir güzellik. Peki sade yağ ve tereyağ arasındaki fark nedir? 

Tereyağı alıp direk kullanmak varken hangi faydaları var ki biraz zahmet çekip onu sade yağa dönüştürüyoruz?

Tereyağ saf yağ değildir, içerisinde bir miktar su ve süt barındırır.  Sade yağ yapmanın temel mantığı ise tereyağın içerisindeki süt ve suyu alıp saf olan yağı ayırmaktır. 

Peki bunun artıları nedir?

Sade yağın içerisinde, yağa göre daha çabuk bozulan süt olmadığı için ömrü daha uzun olur. Hatta buzdolabına koymaya bile gerek yok diyor çoğu kimse ama ben tavsiye etmem. Mutlaka buzdolabına koyarım. 

Benim sade yağı yapma sebeplerimin başında ise baklava ve profiterol gelir. Çünkü sade yağ tereyağ gibi çabuk yanmaz ve böylece baklavanın üzerinde siyah siyah bir görüntüye sebep olmaz. Pırıl pırıl bir baklava yapmanın sırlarından biri üzeri için sade yağ kullanmaktır. İster evde açın ister hazır yufka ile yapın, mutlaka üzerine sürmek için sade yağ kullanın. 

Profiterol hamuru ise kıtır kıtır olmalı ve bunun için de iyice kızarana kadar pişmelidir. İşte hamuru  yakmadan güzel pişirmenin yöntemi sade yağ kullanmaktır. Profiterolü evde yapanlardansanız buradaki tarifi bir de sade yağ kullanarak yapın ve farkı görün. 

Kurabiye yapımında da çok başarılı olduğu söylenir ama benim bu konuda olumlu bir tecrübem henüz olmadı. Olursa yazımı güncellerim. 




Sade Yağ Nasıl Yapılır

* İşin başına geçmişken en az bir kg. tereyağdan yapmanızı öneririm ama daha az yağ kullanarak yapmak da mümkün.

* Tereyağ iri küpler halinde doğranıp çelik bir tencereye alınır. 

* Altını çok kısık olarak yakmak gerekir. 

* Arada karıştırarak tamamen erimesi sağlanır. 

* Eridikten sonra karıştırmaya gerek yok. 

* Artık yavaş yavaş kaynamaya başlayacak ve bir yandan dibine çökmeler olacak bir yandan da yüzüne beyaz beyaz köpükler birikecek. Bir kaşık veya delikli bir kevgir ile bu biriken köpükler bir tabağa alınır ve bu işleme köpükler bitene kadar devam edilir. 


* Artık yağ yarı şeffaf hale gelince işlem tamamdır. 4. resim biraz karanlık çıkmış ama dikkatli bakılırsa o şeffaflık görülecektir. 

* Artık altını kapatabilirsiniz. Biraz bekledikten sonra bir kaba sıcağa dayanıklı bir süzgeç ve onun üzerine de mutfakta kullandığınız temiz bir tülbent serip yağı yavaşça süzün. Alt kısma çöken kısım kalsın onu da ayrı bir kaba alın. 

* Alt resimde sağ üstte gördüğünüz yüzünden alınan köpük, sol üstte gördüğünüz de tencerenin dibine çöken kısım. Bunları atmayın. Gideri olan yemek veya hamur işlerinde kullanarak değerlendirebilirsiniz. Bu köpük ve dip kısmı çok dayanmayacaktır. Kısa sürede kullanmanızda yara var. 



* Kullandığınız yağın miktarına göre süre değişecektir. Miktar azaldıkça süre de azalacaktır. Bir kg. tereyağı sade yağa dönüştürme sürem çok kısık ateşte bir saatten fazla sürdü. 1 kg. tereyağdan yaklaşık 700 g sadeyağ çıkıyor. 

* Bu yağı yemeklerinizde, pilavda, omlette, hamur işlerinizde kullanabilirsiniz. Ama yukarıda da dediğim gibi ben en çok baklava ve profiterol yapımında kullanıyorum. 

* Soğudukça rengi açılıp kıvamlı hale gelecektir. Buzdolabında ağzı kapalı bir kapta saklamanızı tavsiye ediyorum. 

* Afiyet olsun. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.