29 Mayıs 2020 Cuma

MANTI NASIL YAPILIR - EV MANTISI


Uzun zamandır yazılmayı bekleyen tarifler vardı ama ani bir kararla mantı tarifi vermeye karar verdim. 

Pek sık yaptığım bir yemek değil mantı, aslında yapmayı ve yemeyi sevmeme rağmen biraz gözümde büyüttüğümden dolayı ev halkından ısrarlı bir talep gelmesi gerekiyor harekete geçmem için. 

Bu sefer resimlemeyi başardım ve sonuç da güzel olunca yayınlamak istedim. 

Mantı yapmayı hiç bilmeyenler için bilebildiğim tüm püf noktaları ve detayları ile bir yazı hazırladım. 

Mantıda önemli olan iki husus hamurun kıvamı ve açarken inceliğin tutturulmasıdır. Bunlar hep el göz ayarı ile yapa yapa öğreniliyor ama gram ve cetvel ölçüsü ile işi kolaylaştırıp daha anlaşılır hale getirmeye çalıştım. 


MANTI TARİFİ (Yaklaşık 6 kişilik)


HAMURU İÇİN

  • 320 g baklavalık un
  • 120 g soğuk su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 adet m boy (orta boy) yumurta


MANTI NASIL YAPILIR


* Hamur için bir kaba un ve tuz alınır. Bir kasede yumurta çırpılır, üzerine soğuk su ilave edilip tekrar çırpılır. Yavaş yavaş una ilave edilerek yoğurmaya başlanır. Her ne kadar tarif gram ölçüsü ile olsa ve bu sefer bu hamurun kıvamı %100 başarı ile tutsa da unun markası yumurtanın büyüklüğü gibi faktörler dolayısıyla su miktarı değişiklik gösterebilir. Hamurlara sonradan su ilavesi yapılabilir ama sonradan un eklemek sıkıntılı bir durumdur. O yüzden suyun hepsini yumurtaya katmayın az miktarı geride bekletin. Gerekirse yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. 

* Mantı hamuru sert bir hamurdur ve biraz yoğurması zordur ama miktarımız az olunca başa çıkamayacağımız boyutta olmayacak. 

* Tüm malzeme iyice birbirine karıştıktan sonra  eller yumruk yapılarak hamur en az 15 dk. yoğrulur. Yoğururken arada bir çevrilir ve hamur  katlanarak yumruklanarak yoğurma işlemi yapılır. 

* Pürüzsüz bir hamur haline gelince iki eşit parçaya bölünür ve yumaklanır. Bu esnada un kullanmanıza gerek yok. 


* Yumaklanan hamurların üzeri kurumaması için güzelce buzdolabı poşeti ile kaplanır. Kabın kapağı da kapatılarak odanın serin bir köşesinde veya kilerde 3 saat dinlendirilir. Eğer daha uzun duracaksa buzdolabına da alınabilir. Hamur dinlendikçe daha güzel açılır bu yüzden bu aşamayı atlamayın. 


* Hafif unlu tezgahta oklava ile hamur çevire çevire biraz büyütülür, daha sonra oklavaya sararak açma işlemine devam edilir. Yapışmaması için arada un serpilmelidir. Her tarafının eşit açılması için en önemli püf nokta hamurun üzerine bastırmamaktır. Açarken hamurun dışında kalan oklavanın üzerine bastırarak açmalısınız. 

* Eğer tam eşit bezeler yaptı iseniz (ben hassas tartı ile tartıyorum beze yaparken) 51- 52 cm çapında açmanız yeterli arzu edilen incelik için. 


* Hamuru açma işleminin sonunda hamurun üzerinde un kalmamalıdır, eğer kalmışsa hamuru oklavaya alıp vurarak fazla unlar uzaklaştırılır. 

* Bekletmeden hemen kesilir, hamur kurumadan hızlıca şekil verme işlemi yapılmalıdır. 


* 3 ila 3 buçuk cm lik kareler şeklinde kesilir. Büyüklük küçüklük tercihi size kalmış. Resimdekiler 33 mm boyutunda. Kesilen bir hamur parçası ele alınır,  her iki elin işaret ve baş parmağı kullanılarak önce hamurun karşılıklı uçları bir araya getirilir, sonra birleştirilen uçların hepsi ortada buluşturularak çok hafif sıkarak son şekli verilir. 

* 2 yumak hamurun (yoğurma hariç) açma, kesme, bükme işlemleri iki kişi tarafından yaklaşık 1 saatte bitiriliyor. 

* Şekli verilen hamurlar büyük boy fırın tepsisine dizilir. Tepsiyi baştan yağlamanıza gerek yok. Fırın tepsiniz küçük ise mantıların birazı sığmayabilir. Onları da bir çelik tava veya tencereye dizip ocakta kızartabilirsiniz.  

* Hamurların üzerinden 40 g kadar sıvıyağ (4 yemek kaşığı) gezdirilir. 

* Eğer ocakta kızartacaksanız alüminyum, çelik, teflon ya da bakır bir tepsiye dizebilirsiniz. 


* Fırında orta rafta 170-180 derecede kızarana kadar bekletiyoruz. 10-15 dk sonra bakın altı kızarmaya başladıysa karıştırın. Ara ara karıştırarak kızartma işlemini sonlandırın. Çok çabuk kızarabilir dikkat edin yanmasın o kadar emek. Bizimkiler 20 dk da baya kızarmışlardı. 

* Kızarmış mantıları tepsiden bir tabağa alın soğusunlar. 

* Bu mantıyı hemen pişirmeyecekseniz soğuyunca paketleyip dondurucuda saklayabilirsiniz. Normal dolapta beklerse tadında bozulmalar olabilir. 

* Ben genelde yarısını pişirip yarısını dondurucuya atıyorum. 

* Farklı pişirme çeşitleri mevcut. Salçalı, salçasız, sulu, az sulu. Kıymalı, sade...Tercih sizin.

* Ben bir miktar tereyağı tencerede eritip salça ilavesi ile biraz kavuruyorum. Su ve tuzunu ekleyip kaynayınca mantıları da ilave ederek yaklaşık 10 dakika pişiriyorum ve yoğurt ile servis yapıyorum. Sofrada çorba varsa az sulu, çorba niyetine yenecekse biraz sulu pişiriyorum. Kıymalı çok tercihim değil ama haşlanmış kıyma ilavesi de yapmak mümkün. Afiyet olsun.




5 yorum:

  1. Hello there, just became alert to your blog through Google,
    and found that it's truly informative. I am gonna watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your
    writing. Cheers!

    YanıtlaSil
  2. Awesome! Its in fact remarkable paragraph, I have got much clear idea about
    from this paragraph.

    YanıtlaSil
  3. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that you can do
    with some pics to drive the message home a little bit, but instead
    of that, this is wonderful blog. A fantastic read.
    I will definitely be back.

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.