14 Ağustos 2013 Çarşamba

KAKAOLU ÇATLAK KURABİYE


Görüntüsüne bayılıyorum bu kurabiyenin. Yapımı da zahmetli değil.

Bir çok yerde var bu kurabiyelerin tarifi. Kiminin içinde çikolata var. Hamurunun kıvamı cıvık olmalı diye yazıyor kiminde. En az şu kadar dolapta dinlenmeli hamur deniyor vs...vs...

Ben bazen girerim mutfağa. Kuralları atarım bi köşeye kafama göre şunu bunu katarım. Bazen tutar tarifim  bazen de sonuç vahim olur )

Ama bu kurabiye tuttu. Tamamen doğaçlama bir tarif. Hamurun kıvamı bildiğimiz kurabiye hamuru kıvamında.

Bu kurabiyeler içi yumuşacık kek kıvamında falan olmuyor. Bildiğimiz kurabiye gibi. Ama ileride, çokça püf noktası olan, içi yumuşak kıvamlı çatlak kurabiyeyi de denemek gibi bir niyetim var.

Bunlar çatlamayacak diye telaş da yaşadım ama her seferinde çatladılar : )




Kakaolu Çatlak Kurabiye (yaklaşık 30-40 adet)

MALZEMELER

* 120 gr. tereyağ
* 3 çorba kaşığı sıvı yağ
* 1 adet yumurta
* 2 kahve fincanı pudra şekeri
* Yarım çay kaşığı tuz
* 130 gr. fındık (yaklaşık bir su bardağı kadar)
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
* 4 çorba kaşığı kakao
* 2 çorba kaşığı nişasta
* Aldığı kadar un (2 su bardağı katın, sonra gerekirse bir, iki çorba kaşığı daha ekleyebilirsiniz)

Kakaolu Çatlak Kurabiye Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI

* Oda sıcaklığındaki tereyağ, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, tuz bir kaba alınır ve el ile karıştırılır.

* Un, nişasta, kakao ve kabartma tozu da ilave edilerek yoğrulur.

* Robotta çekilmiş fındıklar da ilave edilerek karıştırılır.

* İsterseniz bir saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz ama hamurun kıvamı daha da sertleştiği için şekil vermesi biraz zor oluyor. Ama ben hem dinlendirmeden hem de dinlendirerek denedim ikisi de çatladı.


* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Elle şekil verilir. Önce toz şekere daha sonra pudra şekerine bulanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

* Bu kurabiyeler çok çabuk pişiyor. 10 dk. geçtikten sonra fırının başından ayrılmayın. Kakaolu olduğu için kızarıp kızarmadığını farketmek zor oluyor. Özellikle fırının altını kapatmanız gerekebilir 10.dk.dan sonra. 15- 20 dk.yı kesinlikle geçmesin süre. Fırının bazı kısımları çabuk pişiriyorsa 10 dk.dan sonra bazılarını fırından almanız gerekebilir. Bu nokta önemli.

2 yorum:

  1. Zor beğenen bir kardeş olarak bu tarifi takdir ediyorum, gerçekten Türkiye standartlarının üzerinde ve katkıkız bi kurabiye, ellerine sağlık ablacım :)

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...