12 Eylül 2012 Çarşamba

ETİMEK TATLISI


Pratik ve bereketli bir tatlı yapmak istediğimizde aklımıza ilk gelenlerden biridir etimek tatlısı. Genelde şerbet ve krema kısımları birbirine benzer ama üzerindeki sosu ve süslemeleri ile farklı lezzetler oluşturmak mümkün. Ben bu sefer çikolata sosu ve kremşanti kullanmadım. Meyvelerle, bisküvi  ve çikolata ile kafama göre süsledim. Siz başka meyveler kullanarak da değişik sunumlar yapabilirsiniz.







MALZEMELER

* 1 paket etimek ( 14 tane )


Şerbeti İçin

* 2 su bardağı su

* 1.5 su bardağı toz şeker (çok tatlı seviyorsanız 2 su bardağı da kullanabilirsiniz ama bence 1.5 yeterli )
* 1 çorba kaşığı limon suyu

Kreması İçin

* 1 kg. süt

* 10 çorba kaşığı şeker
* Tepeleme 4 çorba kaşığı un
* 1 çorba kaşığı dolusu nişasta ( nişasta kullanmak istemezseniz, unu 5 kaşık da koyabilirsiniz )
* 1 paket vanilya
* 25 gr. margarin veya pastörize tereyağ

Üzeri İçin

* Arzuya göre hindistan cevizi, kakaolu bisküvi, şeftali, üzüm, sarı erik, damla çikolata vs...


HAZIRLANIŞI

* Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Ben şekeri biraz kavurarak hazırladım. Bu biraz zaman alıyor. İsterseniz şekeri, suyu ve limon suyunu tencereya koyup 5-10 dk. kaynatın.  Bu pratik yolu.

* Şekeri karamelize yaparak şerbeti hazırlamak için, şekeri kuru bir tencereye alıp orta ateşte hiç ara vermeden sürekli karıştırmaya başlıyoruz. Yaklaşık 3 dk. sonra şekerin bir kısmı hafiften eriyecek bir kısmı ise sertleşip taş gibi olacak bu sırada ateşi kısıyoruz ve 3-4 dk. daha kavurup ( kesinlikle yakmamaya dikkat ediyoruz ) 2 su bardağı kaynar suyu ilave ediyoruz.

* Suyu ilave ederken elinizi hemen çekin çünkü sıçrayabiliyor. Karıştırayım derseniz buhardan elinizi yakabilirsiniz. Bu sırada hala taş gibi sert şeker parçaları olacaktır içinde bu normal. Şerbetin kaynaması sakinleşince bir kaşıkla iyice karıştırın sert parçalar eriyecektir. Limon suyunu ilave edip 5 dk. kaynatın. Bu yöntemle hazırladığınız şerbetin rengi karamel rengi oluyor. Altını kapatır kapatmaz borcama dizdiğiniz etimeklerin üzerine gezdirin.


* Etimekler şerbetini çekerken bir yandan kremayı hazırlıyoruz. Bunun için kuru bir tencereye şeker, un ve nişastayı ekleyip karıştırıyoruz. Yavaş yavaş sütü ilave ediyoruz ve topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz. (eğer kremayı pişirdikten sonra mikser ile çırpacaksanız bu kadar özenmenize gerek yok.)  Daha sonra orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Mikser kullanmayacağım için ben çırpma teli ile pişirdim.


*Altını kapatmaya yakın vanilyasını ve yağını da katıyoruz. Yağ kullanmasanız da olur ama yağ ile kıvamı daha güzel oluyor. Ve etimeklerin üzerine döküyoruz. Ben sıcak kremanın üzeri kabuk bağlamasın diye hemen bol hindistan cevizi serptim.


* Soğuyunca buzdolabına kaldırılır ve en az 3-4 saat, mümkünse bir gece dinlendirilir. Meyve taze iken güzel olacağı için süslemeyi hemen servisten önce yapmak en iyisi. Beklerse kararabilir. Kakaolu bisküvi ile süslemek için de 3-5 tane pötibör bisküviyi ister elinizde ister mikserde un haline getirin ve tatlının üzerine serpin.

2 yorum:

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.