19 Eylül 2012 Çarşamba

KEÇİ SÜTÜ İLE EV YAPIMI DONDURMA


İnternetten dondurma yapmayı öğrendiğimden bu yana hazır dondurma pek almıyoruz. Eğer siz de katkı maddeli sahte ürünlerden kaçınıyor ve çocuklarınıza hazır dondurma yedirmek istemiyorsanız bu tarif tam size göre.

Piyasada dondurma adı altında satılan ürünlerin birçoğunun hakiki dondurma ile alakası yok maalesef. Dondurmanın hakikisi zaten o fiyata mümkün değil satılamaz. Kıvam artırıcılar ile kıvam verilen, aromalar ve gıda boyaları ile cazip hale getirilen sözde dondurmalar sağlığımızı da tehdit ediyor. Aslında dondurma çok faydalı bir tatlı iken faydasından çok zararı dokunuyor.

Evde vanilyalı, çikolatalı, vişneli, limonlu, renk renk, doğal meyveli onlarca çeşit dondurma yapabilirsiniz. Çok basit ve hiçbir katkı maddesi kullanmanıza gerek yok. Hepsini zamanla bloga ekleyeceğim inşallah.




Aslında ben hep hazır inek sütleri ile yapıyordum ama geçenlerde keçi sütü ile denedim. Biraz daha yoğun oldu salep ile kaynatınca. Keçi sütünün kendine has bir kokusu var. Ama donunca kokusu gelmiyor. Bir de keçi sütü bulmak zor olabilir. O yüzden aynı tarifi hazır sütler ile de yapabilirsiniz sonuç hepsinde de güzel oluyor.

Hakiki dondurma yapmanın en önemli püf noktası ise salep. Kıvam verici olarak salep dışında birşey kullanmıyoruz. Kullandığımız salebin gerçek olması çok çok önemli. Aktarlara gidip "dondurma için salep istiyorum" demeyin sakın. O zaman size dondurmalık salep vermeye kalkıyorlar ki  onların katkı maddeli olma ihtimali çok yüksek. Mutlaka "saf salep almak istiyorum" deyin. Zaten hakiki olup olmadığını fiyatından anlayabilirsiniz. Saf salebin kilosu 300-400 lira civarında.  10-20 liralık alırsanız bu birkaç sefer dondurma yapmanıza yetecektir.

Şimdi piyasadaki birçok ürünün hakiki dondurma olmadığını daha rahat anlayabiliriz. Çünkü hakiki salep kullanmaya kalksalar mümkün değil o fiyata dondurma satamazlar. Hakikisi ise zaten piyasaya göre pahalı.

Tarife geçmeden önce şunu da söylemem gerekiyor. Evde yapınca tadı süper oluyor. Yani hakiki dondurma tadı bu işte diyeceğinize garanti verebilirim ama hazırlar gibi pürüzsüz olmuyor. Yani içi buzlu kalabiliyor. Dondurma makineniz varsa belki bu sorun da ortadan kalkabilir ama ben makine ile hiç yapmadığım için bilmiyorum. Donma aşamasında buzluktan sık sık çıkarıp iyice çırparsanız buzlanma azalacaktır.

Zaten evde dondurma yapmanın tek zorluğu bu çırpma aşaması. İyi çırpılırsa kıvamı da hazır dondurmalara yakın oluyor. Bu da sizin sabrınıza ve bilek gücünüze kalmış : ) Gerisi krema yapmak kadar basit.

Eğer içinde buz olmayan ve daha sert kıvamlı bir dondurma yapmak istiyorsanız ev yapımı maraş dondurması tarifime de mutlaka bakmanızı öneririm. Üstelik bu tarifimde yarım saatte bir çıkarıp çıpma olayı da yok.

Keçi Sütü ile Dondurma

MALZEMELER


* 1 kg. süt  ( ben keçi sütü kullandım ama inek sütü de oluyor)
* 1 çorba kaşığı saf salep
* 1.5 su bardağı şeker  (Ben çok şekerli sevmediğim için 1 su bardağı kullandım)
* 1 paket vanilya

Katkısız Hakiki Dondurma

HAZIRLANIŞI


* Bir tencerede soğuk süt ve salebi  karıştırıyoruz. Ve 10 dk. bekletiyoruz.


* Sonra şekeri ve vanilyayı ilave edip altını yakıyoruz. Sürekli karıştırarak 10-15 dk. kaynatıyoruz.

* Daha sonra geniş bir kaba alıp soğumasını bekliyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz.


* Yaklaşık yarım saatte bir çıkarıp bir çatalla çırpıyoruz.

* Bu çırpma işlemini mikser ile de yapabilir miyiz sorusu geliyor hemen aklımıza. Ben zaman içerisinde kendi denemelerimde gördüm ki mikser dondurma karışımını havalandırarak, köpürterek çok güzel çırpıyor ama sanırım bunun bir sonucu aşırı derecede buzlanma oluşuyor. Yani ben çatal ile çırpmayı tavsiye ediyorum.


* Bu işlemi 3-5 defa yapıp daha sonra tamamen donmasını bekliyoruz.Ve hakiki vanilyalı dondurmamız hazır.

* Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Çekilmiş yeşil fıstık olabilir ya da çikolata eritebilir veya damla çikolata kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.





26 yorum:

  1. Kaç kişilik bu dondurma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. resimde gördüğünüz kadar dondurma çıkıyor. Baya bereketli ama şu kadar kişiye yeter diye net bir şey söylemek mümkün değil. Porsiyon başı bir top dondurma koyarsanız farklı, 2 top koyarsanız farklı olur. Ama 5-6 kişiye rahat yeter.

      Sil
  2. Ellerinize saglik hersey guzel de tarifteki 1 paket valinin eger yaygin olarak kullanilan o peket sekerli vanilinlerden ise dogalligini kaybetti dondurma.cunku bunlar tamamen kimyasal ve vanilya ile uzaktan alakasi yok.cubuk vanilya ya da cubuk vanilyadan uretilen vanilya ozutu kullanarak daha dogal olirdu diye dusunuyorum.selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef paket vanilin kullandım ama siz çubuk vanilya da kullanabilirsiniz onun yerine. Bir daha ki sefere ben de denerim inşallah. Öneriniz için teşekkürler

      Sil
  3. Buz dolabına plastik kapla mı koyuyorsunuz.cam olsa çatlar.plastikde sıcaktan etkilenir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben resimde gördüğünüz metal kap ile atıyorum buzluğa. Ama tencerede soğuduktan sonra plastik bir kaba aktarıp o şekilde de kaldırabilirsiniz buzluğa.

      Sil
  4. Mikser kullanarak çırpabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  5. Mikser kullanarak çırpabilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben el mikseri ile hiç denemedim ama neden olmasın. İşinizi kolaylaştıracaktır. Belki tam donmadan rahat olur ama donmaya yakın mikseri zorlar mı bilemiyorum. Bu yöntemi ilk fırsatta deneyip tarife eklerim sonucu.

      Sil
    2. Mikser ile bir kaç deneme yaptım ama sonuçtan memnun kalmadım. Evet çırparken çok güzel havalanıyor, köpürüyor. Ama sonuçta dondurmanın içerisinde daha çok buzlanma oluyor. Tarifin içerisine de gerekli ilaveleri yaptım. Deneyimlerinizi siz de buradan paylaşabilirsiniz.

      Sil
  6. Burada saf salep 500 TL 10 liraya bir kez anca yapiliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim yazdığım fiyat 2012 yılı için geçerliydi. Maalesef benim aldığım aktarda da fiyatlar arttı. En son aldığımda 400-450 lira civarındaydı kilosu. Ben de 10 veya 20 liralık alıyorum. Zaten çok sık da kullanmıyorum.

      Sil
  7. Ben almanyada kalıyorum ve sahlep bulamıyorum bunun için ne yapabilirim keçi sütü var sahlep yok bunun için bi tarifiniz varmı lütfen yazarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ajandama yıllar önce kaydettiğim salepsiz, yumurta sarıları ile yapılan bir dondurma tarifim var. Ama denemeden yayınlamam mümkün değil. İleri bir zamanda dener ve olumlu sonuç alırsam tarifi sizlerle paylaşırım. Google dan salepsiz dondurma tariflerini aratıp deneyebilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil
    2. Ayrıca dulce de leche(süt karameli) ile de salepsiz dondurma yapmak mümkün.

      Sil
  8. Şeker koymadan yapılırmı ? Bal koysak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap biraz gecikti kusura bakmayın.Tecrübe etmediğim için kesin bir şey söylemek istemiyorum. Ama denemeye değer. Biraz rengi koyu olabilir. Kıvamına etkisi olumlu mu olur olumsuz mu bilemiyorum. Yaparsanız neticeyi paylaşırsanız sevinirim. Kolay gelsin.

      Sil
  9. Sütümüzden çok iyi kaymak,yoğurt,dondurma,tereyağı,çökelrk olur.çiftliğimiz istanbul maltepede.süt istryen arkadaşlar 05326029968 ulaşabilirsiniz

    YanıtlaSil
  10. Saf sakep yarine toz salep kullana bilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saf salep de zaten toz şeklinde satılıyor. Fakat içeriğinde sadece salep var. Toz salepten kastınız, içerisinde katkı maddeleri mevcut olan (tam içeriğini bilmiyorum şeker nişasta gibi maddeler olabilir) ve içimlik salep diye satılan toz ise HAKİKİ dondurma yapımında bu ürünü tavsiye etmiyorum. Hiç kullanmadığım için de netice nasıl olur bilemiyorum. Saf salep oldukça pahalı ve iyisi de her aktarda olmuyor maalesef. Fakat 5-10 liralık alırsanız bununla bir kaç sefer dondurma yapabilirsiniz. Kolay gelsin

      Sil
  11. Sütü kaynattıktan sonra mı yapıyorsunuz yoksa çiğ süttenmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi yayınlayalı neredeyse 5 yıl olmuş. Net hatırlamamakla birlikte önce sütü kaynatıp soğutup öyle yapmıştım sanırım. Ama sonuçta 10-15 dk kaynayacağı için çiğden de yapmaya başlayabilirsiniz.

      Sil
  12. katışıksız saf dağ salebi temin edebilirim az miktarda,

    YanıtlaSil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.