24 Mart 2013 Pazar

EKŞİ MAYA İLE YOĞRULMAYAN EKMEK


Yoğrulmadan yapılan katkısız ev ekmeği tarifini daha önce burada yazmıştım. Bir de yapımı zor fakat tadı ve kıvamı güzel olan ekşi mayalı ekmek yapmıştık.

Ekşi mayalı ekmeği seven ama vakit darlığı sebebiyle uğraşamayanlar için bu iki tariften yola çıkarak kolay ekşi mayalı ekmek denedim. 

Yaptığım tek değişiklik ise yoğrulmadan yapılan ekmekteki instant mayayı çıkarıp yerine ekşi maya katmak oldu. 

İlk denememde bir ekmek için kullandığım maya miktarı 50 gr.dı. Hamuru hazırladıktan sonra 16 saat beklettim. Şekil verdikten sonra da yaklaşık iki buçuk saat bekletip fırına verdim. 

Harika kabardı ve dokusu ekşi mayalı ekmeğe benziyordu fakat bekleme süresinin uzunluğu ve maya miktarının çokluğundan dolayı tadı biraz ekşimsi oldu. Hepsi yendi ekmeğin fakat ekşiliğini biraz azaltmak şarttı. Denediğim ekmeklerin resmi aşağıda.






Aşağıdaki resimde de yapımı zor olan orjinal ekşi mayalı ekmek ile yukarıdaki ekmeği kıyasladım. Kıvam çok benzerdi ama tadı biraz farklı oldu. Dolayısı ile bu tarif geliştirilmeliydi. Resimde sağ taraftaki orjinal ekşi mayalı ekmek birkaç gün önce pişmişti, sol taraftaki de pratik olanı (taze çıktı fırından)


Biraz daha yakından bakalım


Tadı ekşi olunca mecburen maya miktarını ve bekleme süresini azalttım. Böylece ekmeğin lezzeti daha güzel oldu. Fakat yukarıdaki kadar çok kabarmada olmadı dolayısıyla. Ama ekşi mayalı pratik ekmek  yapmak isteyenleri yeterince tatmin edecek bir ekmek oldu. Ben defalarca yaptım ve hepsi yendi. Hatta şöyle bir şey de gözlemledim:

Normalde eve taze ekmek gelince bayat ekmek geride kalır ve herkes tazesini yemek ister. Ama aşağıda tarifini yazacağım ekmeği pişirdikten bir kaç gün sonrasında taze ekmek almıştık. Baktım yeni ekmek duruyor bir köşede ve bu ekmeğin kalan bayat parçaları kapanın elinde kalıyor :) Şaka gibi gerçekten buna ben bile hayret ettim ama o ekmeğin parçaları bittikten sonra yeni ekmekten yedik :)
                                                                                   
Evde ilk defa ekmek yapacaksanız ilk başta burada tarifi olan ekmeği denemenizi tavsiye ederim. Daha sonra bu tarifi deneyin.

MALZEMELER

* 280 g un

* 140 g tam buğday unu
* 25 gr. ekşi maya
* 325 gr. oda sıcaklığında içme suyu  (ekşi maya hassas olduğu için musluk suyu yerine hazır su kullanmakta yarar var)
* 1 tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

* Geniş bir kaba maya alınır ve üzerine su koyulur. Tahta bir spatula ile maya suya karıştırılır.


* Daha sonra un ve tuz ilave edilerek büyük tahta bir spatula ile un parçaları tamamen kaybolana kadar yaklaşık 5 dk.karıştırılır. Bu aşamada elinizi hamura sokmaya ya da yoğurmaya gerek yok.

* Hamurun üzeri bir kapak veya streç ile örtülüp oda sıcaklığında 10 - 12 saat bekletilir.

* Daha sonra şekil verme aşamasına geçilir. Bu işlem instant maya ile yoğrulmadan yapılan ekmekle tamamen aynı. Şekil verme aşamasını resimler ile buraya koydum. Detaylı anlatım için buraya bakabilirsiniz.


* Yukarıda resimlerde görüldüğü gibi yumaklanıp, bir kabın içerisine yerleştirilen unlanmış  bezin üzerine koyulur ve üzeri bez ile örtülüp 2 saat oda sıcaklığında bekletilir. Pirinç unu kullanmanızı tavsiye ederim. Normal unu ekmeğin üzerinden arındırmak zor oluyor. 

* 2 saatin dolmasına 20 dk. kala ekmeğin pişirileceği borcam 250 derece fırına koyulur ve 20 dk. boş olarak ısıtılır. Daha sonra içerisine hamur koyulur kapağı da örtülerek ısısı 200 dereceye düşürülen fırına koyulur.

* İlk 30 dk. ağzı kapalı pişirilir. Borcamın ağzı açıldıktan sonra 25-30 dk. daha fırında tutulur ve tel bir ızgara üzerinde soğuması beklenir.

* Bu tarifi yapmadan önce şu yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. İşinizi kolaylaştıracak tüm detay bilgiler orada var.

* Ekşi maya ile yapılan pratik ekmek yemeye hazır.


6 yorum:

  1. Hem bundan hemde cafe bernardo tarifinden aynı anda yaptım. 2 side çok güzel. Cafe fernardo ekmeği zahmete değiyor ama dediğin gibi pratiklikte çok önemli ve bu nedenle ekmek tarifin ençok kullanacağım tariflerden olacak. Bu jesin. Cevizlisi domateslisi zeytinlisi bol bol yapılacak :)
    Ve oğlumda aradaı bugün anne ekmek çok güzel, ekmek işi artık sende dedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel netice almanıza sevindim. Afiyet olsun.

      Sil
  2. Tekrar Selam,
    Bu tarifi dün tekrar uyguladım. Tam buğday unu koydum yine. Tek farkı Nohut mayası kullanmam ve mayanın ekşi tat katmadığını bilmemden dolayı mayanın miktarını arttırıp 60-70 gr civarı kullanmam oldu. Tadı çok farklıydı. Marketten aldığım tam buğday ekmeğinden çok daha leziz ama çok daha güzel bir tadı var. Un, maya her şey doğal olunca hakikaten tadı çok güzel oldu. Evdekiler çok beğendi. Bir arkadaşım çok güzel, bu ekmekse biz ne yiyoruz ki dedi. :)
    Bugünde eve gidip tarifinizdeki gibi ekşili mayayla yoğurduğum ekmeği fırına vereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen dediğiniz gibi gerçek ekmeğin tadını alanlar, diğerlerindeki suni tadı hemen fark ediyor. Maalesef piyasada trabzon ekmeği, köy ekmeği adı altında satılanlarda bile katkı maddesi olabiliyor. Doğalını yapanların sayısı çok az. En iyisi evde hazırlamak.

      Sil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarını silmek zorunda kaldığım için özür dilerim ama prensip olarak link içeren yorumları silmek durumundayım. Sitene göz gezdireceğim. Doğal gıdanın peşinde olmak çok güzel. Yorumlarında sitenin adresini link olarak değil de normal yazı şekilde yazabilirsen yayınlarım. Sevgiler

      Sil

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.