Hayatımda denediğim ilk revani tarifidir kendisi ve aradan neredeyse 16-17 sene geçmiş hala revani yapacağım zaman aynı tarifi kullanıyorum.
Nereden buldun, kimden aldın derseniz bu tarifi, aynen profiterol de olduğu gibi 1980'lerden kalma, parça parça olduğu halde atmaya kıyamadığım bu kitaptan.
Bu revaninin orjinal tarifinde kabartma tozu yok. Bu, tatlının dokusunun daha sıkı olmasına sebep oluyor. Kabartma tozu kullanmadan yaptığım kek denemesini bu yazımda paylaşmıştım ve kekin kabartma tozu ile daha hafif olduğunu yazmıştım.
Aynı şey kekgillerden olan revani için de geçerli fakat yıllardır hep kabartma tozu kullanmadan yaptım ben ama revani daha hafif olsun istediğim için artık 2 çay kaşığı ekliyorum ve daha güzel oluyor.
Tarifin orjinalinde yağ olarak erimiş tereyağ kullanmış. O şekilde de de çok yaptım ama daha sonra tereyağ eritmek, tava bulaştırmak külfetli gelmiş olacak ki sıvı yağa dönüş yaptım. Tek sebebi budur :) İsteyen tereyağ kullanabilir yani.
Revani
MALZEMELER
* 5 adet büyük boy yumurta
* Yarım su bardağı şeker
* Bir fiske tuz
* Yarım kahve fincanı sıvı yağ veya erimiş ılımış tereyağ
* 1 paket vanilya
* 1.5 kahve fincanı un
* 1.5 kahve fincanı irmik
* 2 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbeti İçin
* 2.5 su bardağı şeker
* 2 su bardağı su
* 2 tatlı kaşığı limon suyu
Revani Nasıl Yapılır
HAZIRLANIŞI
* Ön hazırlık olarak 26 cm. çapında bir tepsi veya 26x26 ölçülerinde orta boy kare bir borcam katı yağ ile yağlanır ve her tarafı unlanır. Fazla unlar tepsinin ters tarafına vurularak uzaklaştırılır.
* Geniş bir kapta un, irmik ve kabartma tozu karıştırılır.
* Revaninin daha güzel kabarması ve fısır fısır olması için yumurtanın aklarını ve sarısını ayırıp çırpmak gerekiyor. Ayırırken dikkat edilecek en önemli husus beyazın içerisine bir damla dahi sarı karıştırmamak. Bu yumurtaları ayırıp çırpmak tam bir terapi.
* Öncelikle yumurta beyazları bir fiske tuz ile robotta veya mikser ile çırpılır. Görüntüsü yoğurda benziyor. Resimde de görüldüğü üzere spatula ters çevrilse bile çırpılmış yumurta akları düşmüyor. Eğer içine yumurta sarısı karışırsa bu kıvamı almaz o yüzden dikkat etmek gerekiyor sarı ve beyazı ayırırken.
* Yumurta sarıları da şeker ve vanilya ile 3-4 dk. çırpılır.
* Bu aşamadan sonra mikser kullanmadan el ile devam edilecek karıştırmaya. Çırpılan bu karışıma (yumurta sarılarına) un, irmik ve kabartma tozu karışımı eklenerek iyice karıştırılır.
* Hemen ardından sıvı yağ ve yumurta akları da ilave edilir ve hızlıca karıştırılıp daha önce hazırlanmış tepsiye hamur dökülür ve bekletmeden, önceden 150 veya 175 derecede ısıtarak hazırlanmış fırına koyulur. İyice kızarana kadar pişirilir (yaklaşık 40-50 dk)
* Tatlıyı fırına atar atmaz şerbet için şeker ve su karıştırılarak ocağa konur. Kaynayınca içine limon suyu ilave edilir ve 10 dk. kaynatılır ve altı kapatılır.
* Tatlı fırından çıkarılınca kürdan ile üzeri on, on beş yerden delinir ve 10-12 dk. kadar bekletilir. Ve ilk sıcaklığı çıkmış olan şerbet üzerine dökülür (şerbetin altı, daha tatlı fırında pişerken kapatılmış olduğu için istediğimiz sıcaklığa 30-40 dk. bekleyerek otomatik gelmiş oluyor zaten)
* Tatlı şerbeti iyice çekene kadar 3-5 saat bekletir. Üzerine bol hindistan cevizi serpilir. İyice soğuyunca baklava dilimi şeklinde kesilerek servis yapılır. Baklava dilimi yapmayı bilmeyenler buraya bakarak detaylı bir şekilde öğrenebilirler.
* Baya bereketli bir tatlı oluyor. Artan kısmı ağzı kapalı bir kaba alınarak 4-5 gün buzdolabında muhafaza edilebilir.
vanilya yerıne sekerli vanil olurmu
YanıtlaSilTarifte alışkanlık ile vanilya yazmışım ama kastettiğim şey vanilin evet. Marketlerde 5 g lık paketlerde satılan toz vanilin
Sil