27 Aralık 2013 Cuma

TAVA BÖREĞİ - PRATİK GÖZLEME


Bu tarife tava böreği derim hep ama gözlemeye daha çok benziyor sanki. Başlığa her iki ismi de yazdım bu yüzden.

Gözleme için hamur yoğuracak ve açacak zamanınız yoksa, ya da canınız börek istediği bir zamanda elektrikler kesilmişse bu tarif imdada yetişiyor.

Eğer öğrenci evinde kalıyorsanız, hafta sonu kahvaltı sofrası için yapılabilecek çok pratik bir börek.

İçi için ben peynir kullandım ama başka bir içle de yapılabilir. Hatta iç malzemesi kullanmadan yapıp piştikten sonra arasına krem peynir vs de sürülebilir.


19 Aralık 2013 Perşembe

LABORATUVARIM MUTFAK (KEK NASIL KABARIR)

KEK NASIL KABARIR ACABA?



Aşağıdaki yazı kimyasanal.netkimyaeğitimi.org ve açıkbilim.com sitelerinden istifade ile mutfak kimyası tarafından kaleme alıp hazırlanmıştır. 

KEKİN KİMYASI

Kekim güzel kabardı diye sevinen :) ya da kekim hiç kabarmadı, çöktü diye üzülen :( insanlara rastlamışsınızdır mutlaka. Kek nasıl daha iyi kabarır sorusuna cevaplar bulmaya çalışır denemeler yaparız. Onlarca  püf noktası vardır bu işin. Fırının ısı ayarı, malzemeleri çırpma sırası ve süresi vs...


Benim merak ettiğim nokta ise kekin kimyası. Biraz derinlere inip bu kek nasıl kabarıyor sorusuna cevaplar aradım, kendi çapımda deneyler yaptım.

Bu soruya verilecek ilk cevap tabii ki de kabartma tozu olacak. Evet doğru, fakat bir de kabartma tozu kullanmadan kabaran kek olayı var ki asıl anlaması ve  anlatması zor olan kısım o. Sırası ile gidelim o zaman. Önce kabartma tozu keki nasıl kabartıyormuş bir bakalım.

Sürekli mutfağımızda bulunan bir malzemedir kabartma tozu. Kek için olmazsa olmazlardandır (aslında değildir de biz işin kolayına kaçıyoruz :)

Peki nedir bu kabartma tozu?

Hemen paketin arkasına bakıyoruz: Sodyum bikarbonat NaHCO3

Şimdi Deney Zamanı


İlk olarak sodyum bikarbonatın asitlerle tepkimesine bir bakalım.



4 Aralık 2013 Çarşamba

DAMLA SAKIZ AROMALI KURABİYE


Damla sakızı aromasını seviyorsanız bu kurabiye tam size göre. Ama bu aroma ile aranız iyi değilse bu kurabiyeyi damla sakızı aromalı vanilya ile değil de normal vanilya ile yaparsınız olur biter.

Bu kurabiyeyi ikram ettikten sonra farklı tepkilerle karşılaştım. Kimi damla sakızı aromasını pek sevmediğini söyleyip bir iki tane yedi. Kimi aromasının çok harika olduğunu söyledi.

Farklı yorumlar tadı için gelebilir ama yukarıda da dediğim gibi damla sakız aroması kullanmadan da yapılabilir, kıvamı ve ağızda dağılması güzel. Uzun süre muhafaza etmek için ağzı sıkı kapalı bir kavanoza alıp buzdolabına koyabilirsiniz.