31 Ağustos 2018 Cuma

AYÇEKİRDEKLİ KETEN TOHUMLU BATON EKMEK YAPIMI



Evde ekmek yapmak sanıldığı kadar zor değil. Poğaça, çörek yapan herkes çok güzel ekmekler de yapabilir. 


Ekmek yapma makinası olmadan da harika ekmekler yapabilirsiniz. Farklı tekniklerle ve farklı malzemelerle onlarca çeşit doğal ev ekmeği hazırlamak mümkün.

Örneğin ben hamur yoğuramam diyorsanız mutlaka yoğurmadan yapılan ekmek tarifini okumanızı öneririm. Bu teknikte kullanılan maya miktarı çok az, bekleme süresi biraz fazla. Ama lezzet ve doku çok güzel oluyor. 

Şimdi tarifini yazacağım ekmek ise hemen aynı gün yoğrulup pişiriliyor. Yapma süresi aynen poğaçada olduğu gibi.



Evde Baton Ekmek

MALZEMELER

* 220 g un
* 100 g tam buğday unu
* 1 buçuk tatlı kaşığı kuru maya (6 g) ve ıslamak için ılık su
* 1 tatlı kaşığı tuz 
* Aldığı kadar ılık su (180 ila 210 g arası) Su miktarı kullandığınız unun cinsine göre değişebilir. Hamurun kıvamı poğaça hamuru gibi olmalı
* Üzeri için ayçekirdeği içi, keten tohumu, dövülmemiş siyah haşhaş

Evde Ayçekirdekli Ekmek Yapımı

* Öncelikle kuru mayayı bir kahve fincanına koyun ve üzerine ılık su ilave edin. Bir miktar kabarma payı bırakın. 5-10 dk. kadar bekleyin (Ben eski usul maya kullanıyorum. İnstant maya kullanıyorsanız direk una da ilave edebilirsiniz. Tabi bu değişiklik ekmeğin su miktarını değiştirebilir)

* Bir kaba unları ve tuzu alın. Mayayı ilave edin. Ardından yavaş yavaş su ilave ederek yoğurun. 

* Hamur ortalama 10 dk. yoğrulmalıdır. Bu tarz ekmek, poğaça ve çörek hamurları yoğurdukça güzelleşir. Yoğurma süresi 6 dakikadan az olmamalı. 

* Hamurun mayasının gelmesini beklemeden hemen hafif unlu tezgaha alıp kalıbınıza uygun şekil vererek pişirme kağıdı (hamurun yapışmaması için kaliteli pişirme kağıdı kullanmalısınız) serilmiş baton kalıba koyun. Pişirme kağıdını kaba koymadan önce elinizle buruşturup açın ve öyle kaba yerleştirin. Şart değil ama seviyorsanız hamuru kaba almadan önce dip kısmını kepeğe batırabilirsiniz. 


* Bir saat oda ısısında bekletin. 

* Mayası gelince söndürmemeye dikkat ederek bir fırça ile üzerine su sürün (su oda ısısında olmalı)

* Suyu sürmekteki amacımız üzerine koyacağımız malzemenin hamura yapışmasını sağlamak. Bu yüzden su kurumadan, önceden ayıklanmış hazır olan malzemeleri gelişigüzel hamurun üzerine serpin.

* Burada dikkat edeceğiniz bir husus var. İlk olarak en büyük tohumu serpmek, en sona da en küçüğü bırakmak. Sıralamamız ayçekirdeği, keten tohumu ve haşhaş şeklinde olmalı. Aksi taktirde büyük olanlar hamura tam yapışmayıp piştikten sonra üzerinden düşecektir. 


* Soğuk fırının alttan bir üst rafına ızgara koyularak baton kalıp oraya koyulur. 

* Fırın 220 derecede alt üst fansız olarak çalıştırılır. Yaklaşık 15 dk sonra ısı 180 e düşürülür. Ekmek pişince bir kağıt üzerine çıkarılır. 

* Pişme esnasında altı üstü kontrol edilir. Ona göre raf ayarı vs yapılır. 

* Ekmek sıcakken kesilmemelidir. Soğuyup içini çekince dilipleyip servis yapılır. 

 *Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.