5 Ekim 2018 Cuma

FIRINDA SİGARA BÖREĞİ


Bol yağda kızartılarak yapılan sigara böreğine alternatif olarak, fırında yapılabilecek bir börek tarifim var bugün. 

Taze olarak yendiğinde daha çıtır ama soğuyunca aynen sigara böreği gibi yumuşayan bir yapısı var. Ama iki halde de oldukça lezzetli oluyor. 

Aynı böreği peynirli, patatesli ve kıymalı olarak yapabilirsiniz. Ama sigara böreğine benzesin derseniz ilk tercihiniz peynir olmalı.

Tarifi hazırlarken evde peynir olmadığı için patates kullandım bu sefer. Ben patatesli börek yemem diyenler bile bayılarak yedi.





Fırında Sigara Böreği

MALZEMELER

* 2 adet yufka 

* 1 çay bardağı süt (120 g)

* 1 çay bardağı sıvı yağ (100 g)

Not: Yufkanın durumuna göre bazen yukarıda miktarını verdiğim süt sıvı yağ karışımı fazla gelebiliyor. Eğer artmışsa o zaman yarım veya bir yufka daha kullanıyorum. Duruma göre ayarlarsınız. Benim tepsim 33x38 cm ölçülerinde. 2 veya 3 yufkadan fazla kullanmıyorum bu böreği yaparken sıkışmaması için.  

İçi İçin

Patatesli

* 2 adet orta boy haşlanmış ezilmiş patates
* 1 adet ince doğranmış küçük kuru soğan
* Az miktar kimyon, kırmızı toz biber, karabiber 
* Tuz
* Az miktar ince kıyılmış maydanoz

Peynirli

* Sert beyaz peynir
* Az miktar ince kıyılmış maydanoz

Kıymalı

* Yeteri kadar haşlanmış kıyma ve tuz
* 1 adet ince doğranmış küçük kuru soğan 
* Az miktar ince kıyılmış maydanoz

Fırında Sigara Böreği Nasıl Yapılır

* Sıvı yağ ve süt bir kasede karıştırılır. 

* Yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır. Bir fırça ile sütlü karışım yufkanın her yerine sürülür. 

* Yufka önce bıçakla artı şeklinde kesilir. (yani dört eşit parçaya bölündü) Eğer büyük yapmak isterseniz bu dört parçadan her biri tekrar ikiye bölünür. Makul boyda olsun derseniz bu dört parçadan her biri eşit üç parçaya bölünür. 



* Her bir parçanın geniş kısmına içten koyulur. Daha sonra resimde de görüldüğü gibi iki yandan hafifçe içe katlanır ve daha sonra sıkıca sarılır. 



* Diğer yufka için de aynı adımlar uygulanır. 

* Pişirme kağıdı serili büyük boy fırın tepsisine dizilir.  

* Sağda gördüğünüz 12 adet börek bir yufkadan, soldaki 8 börekte diğer yufkadan oldu. Sanki her bir yufkayı 12 ye bölmek daha makul, diğerleri biraz büyük oldu. 

* Tepsiye bu şekilde aralıklı dizmek her tarafının güzelce pişmesi için önemli. Sıkı dizilirse aynı güzellikte pişmeyebilir. 


* Kalan sütlü karışım bol bol böreklerin üzerine sürülür ki böreği çıtır çıtır yapacak ve sigara böreği görüntüsü verecek bu işlem. O yüzden az sürmeyin veya yumurta sarısı vs kullanmayın.

* Benim bu sefer hazırladığım iç artmadı tam yetti. Çay bardağınızın boyutuna, yufkanın büyüklüğüne veya kuruluk derecesine göre kullanılan sütlü karışım artabilir veya yetmeyebilir. Gram ölçüsü ile yazmam bu sebeple. 

 * Önceden 220 derecede ısıtılmış fırının orta rafında  pişirilir. Yaklaşık 15- 20 dakikada pişiyor. Biraz çabuk pişen bir börek, altının yanmaması için dikkatli olun. Pişerken baya yağlı yağlı görünecektir. Piştikten sonra kağıt havlu serili bir tepsiye alıp bir süre beklettikten sonra servis tabağına almanız güzel olur. 

* Afiyet olsun.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.