7 Nisan 2019 Pazar

PANCAR BOYASI - EVDE GIDA BOYASI YAPIMI



Evde gıda boyası yapılır mı, gıda boyası yerine ne kullanabilirim gibi sorularınız varsa, evde hazırladığınız doğal gıdalara içeriğini bilmediğiniz hazır boyalar katmak yerine doğalının arayışı içindeyseniz bu yazı işinize yarayabilir. 

En başta şunu belirteyim ki evde hazırlanan doğal içerikli boyalar asla hazır gıda boyaları gibi kusursuz renk kalitesi sunmaz size. Ama doğalın peşinde iseniz, önce sağlık diyorsanız güzel bir alternatiftir. 

Yeşil renk elde etmek için ıspanak en bilinen doğal gıda boyasıdır.  Kek, erişte, ev makarnası gibi ürünlerde kullanılır. Ama dozunu artırırsanız özellikle kek, pasta gibi tariflerde tadı bozucu etki yapar. O yüzden kararında kullanmak gerekir. 

Sarı renk elde etmek için de en bilinen ürün toz zerdeçaldır. Bu da pilav, dondurma, limonata ve limonlu jöle yapımında işimizi görür. Fakat yine doz arttıkça tadı ağırlaştırıcı etkisi vardır. Özellikle baharat sevmeyenleri rahatsız edebilir. Ama benim gibi baharat seviyorsanız çay kaşığının ucu ile yukarıda saydığım tatlılara ilave ederek güzel sonuçlar alabilirsiniz. Az miktarda kullanım tadını olumsuz etkilemeyecektir. 

Kırmızı ve pembe renk için ise en bilinen yöntem hibiskus ve pancar kökü kırmızısıdır. Bu yazımda pancardan gıda boyası nasıl elde edilir, detayları ile anlatacağım. 




Pancarın kendine has değişik bir tadı var ama kullanılan üründe kendini çok belli etmiyor. Zaten çok az kullanmanız kafi. 

Ben en çok krem şantiyi ve dondurmayı pembe renge dönüştürmek için kullanıyorum. Krem şantiyi çok nadir kullanıyorum zaten ve güvendiğim tek bir markanın sadece beyaz rengini alıyorum. Renklendirme işini kakao ve pancar boyası ile kendim yapıyorum. 

Kurabiye, kek ve hamur işlerinde arzu edilen rengi elde etmek zor olabilir bu boya ile. Pişen hamur işinde morumsu bir renk çıkabilir karşınıza. Denersem resimlerini eklerim ileride. Dediğim gibi ben şu ana kadar sadece krem şanti ve dondurmada pembe renk elde etmek için kullandım.

Kırmızı Pancar Boyası

MALZEMELER

* Yarım kg. kırmızı pancar (ayıklanmış net ağırlık 360 g) 
* 3 su bardağı su (600 g)
* 4 yemek kaşığı toz şeker
* 2-3 parça limon tuzu

Pancar Boyası Nasıl Yapılır

* Pancarın kabukları soyulur. Bütün halde yıkanır. Sonra bir tencereye doğranır. 

* Üzerine su ilave edilerek 25 dk kadar kapağı kapalı şekilde kısık ateşte kaynatılır. Kaynama sonrası 2 su bardağı kadar renkli su elde etmiş oluyoruz. 

* Süzülen bu suya şeker ilave edilir ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra altını çok kısmayın. Aynen reçel yapar gibi havalı havalı kaynaması lazım. Kaynarken limon tuzunu da ilave edin. 


* Aynen reçel mantığı bunda da geçerlidir. Çok fazla kaynatırsanız aşırı katı olur. Az kaynatırsanız cıvık olur. Hazır pekmezlerin kıvamı gibi olması idealdir. Aynen reçel gibi soğudukça bir miktar koyulaşacaktır kıvamı. Bunu dikkate alarak ayarlayın süreyi.

* Kaynama süresi üç beş dakika değişebilir. Benimki ortalama 15 - 17 dakika gibi bir sürede kıvam aldı. 

* İstediğiniz kıvama gelince altını kapatıp minik bir kavanoza alarak ağzı kapalı şekilde buzdolabına alın. Bu şekilde aylarca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Pancar boyanız durdukça taşlaşma yapabilir. Benimki hemen katılaşmaya başladı dolapta. Bu bozulma değildir. Aynen reçel ve pekmezin taşlaşması gibidir. Küflenme ve tadında bozulma yoksa kullanılabilir. Taşlaşma sorununa bir çözüm geliştirirsem buraya eklerim.

* Bu malzemeler ile yukarı resimde gördüğünüz kadar boya çıktı.  Yani küçük boy bir çay bardağının yarısından biraz fazla. 

* Haşlanmış pancarı da atmayın. Tuzlayıp sade yenebileceği gibi, yoğurt, ceviz, maydanoz vb malzemeler ilave edip salata şeklinde de tüketebilirsiniz.

* Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.