Biryani Hindistan, Pakistan, Irak gibi ülkelerde bilinen bir pilav türü. Bizim ülkemizde yapılan iç pilava benziyor üç aşağı beş yukarı.
Özellikle davet sofraları için tercih edilebilecek, hem tadı hem görseli gayet başarılı olan bir yemek.
Biryaniyi öğrendikten sonra kendi damak tadımıza göre değiştirdim. Baharatlara muhabbet besleyen biri olarak da çok sevdim.
Bu tarifin şöyle bir güzelliği de var ki; bol malzeme ile tam bir davet yemeği olmasının yanı sıra günlük pişirileceği zaman malzemeleri esnetip çok farklı çeşit pilav yapmak mümkün.
Et olarak tavuk da kullanılabilir ama benim tercihim kırmızı etten yana. Günlük pişirdiğim zaman ise et, patates, badem kullanmadan yapıyorum çoğunlukla. Bazen havucu ve bezelyeyi de çıkarıp sadece baharat ve kuş üzümlü de yaptığım oluyor.
Biryani Tarifi
MALZEMELER
* 135 g çiğ kuşbaşı et (100 g da kullanılabilir)
* 1 su bardağı pirinç
* 1.5 su bardağı su
* 2 yemek kaşığı tel veya arpa şehriye
* 2-3 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
* 1 küçük patates
* 1 küçük boy havuç
* 20 g kuş üzümü (1 yemek kaşığı dolusu)
* Yarım çay kaşığı biryani baharatı (bulamazsanız en yakın baharat yenibahar)
* Yarım çay kaşığı zerdeçal
* Tuz
* Üzeri için badem veya dolmalık fıstık
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı sade yağ (yoksa tereyağ da olur)
* Süslemek için biraz maydanoz
Biryani Nasıl Yapılır
* Öncelikle ön hazırlık için et az tuz ile haşlanır. Etinizin sertlik derecesine göre azar azar su ilavesi yapmalısınız. Eti alırken yumuşak ve yağsız diye kasabınıza söylerseniz sonuç daha güzel olur. Et iyice yumuşayıp tüm suyunu çekince hazırdır.
* Pirinç ılık veya sıcak su ile 1-2 saat ıslatılmalıdır.
* Patates küp küp doğrayıp kızartılır.
* Havucun kabuğu soyulur ve o da minik küpler halinde doğranır.
* Pirinç, havuç ve kuş üzümü birlikte bol su ile yıkanır. Bezelyeler de ilave edilir.
* Badem veya dolmalık fıstık bir iki kaşık sıvı yağda sürekli karıştırarak hafif kavrulur. Dikkat edin çok çabuk kızarıyor yanmasın.
* Bademin iç kabuğunu soymak için küçük bir cezvede dışı yumuşayana kadar haşlamak yeterli.
* Ön hazırlık bitince gerisi aynen pilav pişirmek kadar kolay.
* Bir tencereye sıvıyağ ve şehriyeler alınır. Karıştırarak kavrulur. Daha sonra su, tuz, baharatlar ve sade yağ ilave edilir.
* Su kaynayınca et, pirinç, kuş üzümü, bezelye ve havuç ilave edilir. Suyu çekene kadar pişirilir.
* Ben pilavı genelde pirinçleri kavurmadan yapıyorum (yüzdürme usulü) Pirinçleri de iyice ıslattığım için genelde orta ocağın açığında pişiriyorum ateşi çok fazla kısmıyorum.
* Pilav piştikten sonra 10 dk. kadar dinlendirilip karıştırılır (uyandırılır)
* Servis için bir kaba hafifçe basarak doldurulup servis tabağına ters çevrilir.
* Üzerine bademler ve bir parça maydanoz koyulur.
* Patatesler de kenarına dizilip servis yapılır (patatesi, pilavı uyandırırken içine de karıştırmak mümkün tercih sizin ama sakın pilav pişerken atmayın içine yumuşar tadını kaybeder)
* Afiyet olsun
Not: 1 su bardağı pirinç ile yapılan bu pilav için taban çapı 21 cm olan bir tava veya tencere idealdir. Ama ölçüleri artırırsanız büyük tencere kullanmalısınız. Pilav ne kadar serbest pişerse hamur olma olasılığı o kadar azalır. Benim günlük pişirdiğim pilavlar genelde tane tane olur ama kalabalık misafirlerde çokça pişireyim dediğim zaman genelde hamur olur pilavlarım :)
Not: Verdiğim su ölçüsü iyice ıslanmış pirinç için geçerlidir. Bir de kullandığınız pirince göre kaldıracağı su miktarı değişebilir. Normal pilav pişirirken ne kadar kullanıyorsanız o şekilde yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.