4 Mayıs 2019 Cumartesi

PORTAKAL JÖLELİ SÜTLÜ TATLI


Portakal mevsimi geçmek üzere. Elimdeki son portakallar ile doğal por
takal jöleli bir tarif geliştirdim. Portakal ve bitter çikolatanın uyumu süper olduğu için üzerini süslemek için bitter çikolata kullandım.

İftar sofraları için de hazırlanabilecek hafif bir tatlı bu. Portakala alternatif olacak limon jölelisini de en kısa sürede hazırlayıp yayınlama niyetindeyim.

Portakal Jöleli Krema

Tarifte kullanılan çay bardağının ölçüsü 120 cc, su bardağının ölçüsü 200 cc. 
     
MALZEMELER

Bu ölçü ile 6 ila 8 adet tatlı oluyor. Ben kahve yanı su bardağı veya muffin kalıbı kullanıyorum ve kapların ölçüsü yaklaşık 100-110 cc. 

Kreması

* 400 g süt
* 25 g un
* 15 g nişasta
* 4 yemek kaşığı toz şeker
* 25 g tereyağ
* 1 çay kaşığı vanilin

Portakal Jölesi

* 1 adet küçük portakalın kabuğu
* 120 g portakal suyu (bir çay bardağı)
* 100 g sıcak su (yarım su bardağı)
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* 15 g nişasta

Üzeri İçin 

* 20 g bitter çikolata
* 2 tatlı kaşığı süt

Bu ölçü ile ilk resimde görüldüğü üzere çok az çikolatalı oluyor. Çikolata miktarını dilediğiniz kadar artırabilirsiniz.

Not: Evde doğal jöle hazırlarken kesinlikle içine vanilin, vanilya koymayınız. Tadını arzu edilmeyecek şekilde bozuyor. 

Portakal Jöleli Krema Nasıl Yapılır

* Öncelikle portakal temiz bir bez bastırılarak iyice yıkanır. Daha sonra bir miktar sirke koyulmuş soğuk suda biraz bekletilir. Ve daha sonra tekrar bol su ile yıkanır. Bu işlemi portakal ve limon kabuğu kullanmadan önce yapmalıyız ki dış kısmında olabilecek herhangi bir kimyasalı mümkün mertebe uzaklaştıralım.

* Kreması için bir tencereye un, nişasta, şeker koyulur. Topaklanmaması için yavaş yavaş süt ilavesi yapılır ve bir yandan çırpma teli ile karıştırılır. Vanilin de eklenerek orta ocakta çırpma teli ile karıştırılarak pişirilir. Kıvama alınca altı kapatılıp tereyağ eklenir ve karıştırılır. Yüzeyinin kaymak bağlamaması için ara ara karıştırılarak ılıtılır. Bir el mikseri ile iyice çırpılarak bardaklara eşit miktarda bölünür. 

* Portakalın kabuğu bir tabağa rendenin en ince tarafı ile rendelenir. Üzerine sıcak su dökülür. Ben bu aşamada suyu rendenin üzerinden döküyorum ki rendede kalan kabukların aroması da boşa gitmesin.


* Üç beş dakika sonra süzülerek bir tavaya alınır. İçine şeker, portakal suyu ve nişasta eklenir(nişasta eklemeden önce karışımın soğumuş olmasına dikkat edin) ve topak kalmayana kadar karıştırılır ve sonra altı yakılır. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirilip altı kapatılır. İlk sıcaklığı çıkana kadar biraz karıştırılıp kremaların üzerine eşit şekilde bölüştürülür. 

* Üzeri için çikolata ve süt benmari usulü eritilir ve tatlının üzerine eşit şekilde koyulur.

* Dolapta mümkünse 3-4 saat soğutulup servis yapılır. 

* Ters çevirerek servis yapmak isterseniz önce jöleyi hazırlayıp sıcakken ıslattığınız kaplara koymalısınız. Jöle soğurken kremayı hazırlayıp jölenin üzerine dökmelisiniz. Bu tarz servis yapacaklar için püf noktası kremanın altı kapatılır kapatılmaz sıcak olarak mikser ile çekilip hemen kaplara koyulması gerekir ki kalıp gibi donsun ve kalıptan rahat çıksın.

* Bu tarif bardakta servis için tasarlandı ama ben muffin kalıbında da denedim rahat çıktı resimde görüldüğü üzere  ama büyük kalıplardan çıkarırken biraz şekil bozukluğuna uğrayabilir uyarmış olayım. Bu şekilde ters çevirerek ve dilimlenerek servis edilecek jöleli bir tatlı da geliştirme aşamasında. İnşallah yakın zamanda onu da yayınlamayı düşünüyorum.

* Portakallı diğer tariflerimizi de okumak isterseniz linklerini aşağıya bırakıyorum. Afiyet olsun.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.