13 Kasım 2022 Pazar

EKŞİ MAYALI SİMİT


 2-3 yıl ara bir blog için çok fazla ama hem başka işler araya girdi hem de instagramın kolay kullanımı ve iletişim kolaylığı gibi cazibeler buraya yazmamın önüne engel teşkil etti. Halbuki yazmak en sevdiğim şeylerden biri. Bu kadar aradan sonra güzel bir ekşi mayalı simit tarifi ile merhaba diyelim.

Bu öyle bir simit ki başka simitler değişik gelmeye başladı. Bazen aynı tarifi zaman darlığı nedeniyle instant maya ile yapıyorum ve arada bariz fark oluyor. 

İleride ekşi mayası olmayanlar için o tarif de yazacağım ama bunu mutlaka denemelisiniz. 

Ekşi maya nedir nasıl yapılır diyenler Detaylı Ekşi Maya Rehberi yazımızı inceleyebilir. 

Bu tarifi Doktorun Fırını youtube kanalından öğrendiğimi de not olarak ekleyim. Ben sadece ölçüleri bir tepsi olacak şekilde yeniden uyarlayıp bir kaç uygulama farkı ile yeniden yorumladım sadece. 

Hadi tarife geçelim;


EKŞİ MAYALI SİMİT TARİFİ

MALZEMELER

* 130 g su

* 40 g süt

* 12 g toz şeker

* 60 g aktif ekşi maya

* 40 g sarı durum buğdayı unu

* 300 g beyaz un

* 15 g oda ısısında tereyağ

* 6 g tuz

* 2 yemek kaşığı pekmez ve 1 yemek kaşığı kaynar su

* 60 g simitlik susam


HAZIRLANIŞI

* Su ve ekşi maya bir kaba alınır, üzerine süt, şeker ve unlar ilave edilerek bir kaşık ile kuru un parçası kalmayana dek karıştırılır ve otoliz için oda ısısında bir saat dinlendirilir. 

* 1 saat dinlenen hamura tereyağ ve tuz eklenerek 3-5 dakika kadar iyice yoğrulur ve 2.5 saat daha oda ısısında bekletilir.



* Otoliz de dahil toplamda 3.5 saat dinlenmiş olan hamur şekil vermeye hazır.

  


*Hamur unsuz zeminde 5 eşit parçaya bölünür, yumaklanır ve üzeri kurumaması için bir poşet ve bez ile örtülerek yarım saat bekletildikten sonra her bir yumak avuç ortası ile 20 cm lik fitiller haline getirilip bu şekilde de üzeri örtülerek yarım saat daha bekletilir.



*Fitiller dinlenirken bir sonraki adım için gereken teşkilat aşağıdaki gibi hazır edilir.




* Dinlenen fitil şeklindeki her bir hamur unsuz 

zeminde elle ileri geri bastırarak 1 metre kadar 

uzatılır ve birbirine dolanarak klasik simit şekli 

verilir. 




 







     *Her bir parça bu şekilde hazırlandıktan sonra pekmez ve su karıştırılarak hazırlanmış şuruba bulanır ve fazla pekmezin akması için bir süzgece koyularak 3-5 dakika bekletilir.


*Daha sonra simitlerin tamamı susamla kaplanarak yağlı kağıt serilmiş derin bir fırın tepsisine alınır, üzeri streç film ile kaplanır ve buzdolabında 18 saat soğuk mayalanma için bekletilir. 







* 18 saatin ardından oda ısısında da 3-4 saat tepsi mayası için bekleyen simitler önceden 230 derece ısıtılmış fırının üst rafına(buhar için üzerlerine sprey şişesi ile bol su sıkılarak) sürülür ve tamamen kızarana kadar yaklaşık 15 dk pişirilir. 


* * Tüm simitlerin eşit pişmesi için 5 dk sonra tepsinin yönü değiştirilir, kalan 10 dk için de de ara ara simitlerin yeri ve yönü değiştirilmelidir. 


  * Bu simit tarifi gerçekten iyi. Sıkıntı olabilecek tek mevzu ekşiliği kontrol altında tutma meselesi. Bunun için ekşi mayanın huyunu suyunu iyi bilmek ve yapım sürecinde ısı ve zaman kontrolünü çok iyi ayarlayabilmek gerekiyor. Ben en çok kullandığım süreleri yazdım ama ekşi mayalı ürünlerde bu sürelerin ortam ısısına göre değişebileceğini hatırda tutmak lazım. Yapımı oldukça basit ama bu söylediğim detay işin en zor kısmı. Bu da ekşi mayanın bir cilvesi. Yapılabilecek şey bu işle çok uğraşarak, okuyarak tecrübe sahibi olmak.


   *Bu tarz buhar ihtiyacı olan hamurları nemlendirmek için her hangi bir sprey şişesini kullanabilirsiniz. Benim kullandığım şişeyi İkea Mutfak Çözümleri başlıklı yazımı okuyarak görebilirsiniz. İkeanın kullandığım ürünlerini olumlu ve olumsuz yanları ile değerlendirdiğim ve yeni deneyimlerim oldukça güncellediğim bir yazı. Özellikle ekşi mayalı ekmek yapanlar için işe yarayacak baya hesaplı ürünler bulmuştum geçmişte. Uzun ve detaylı yazı okumayı sevenler bakabilir, bir reklam yazısı değil samimi kullanıcı yazısıdır. 


   *Simiti deneyenler yorumlara sonucu yazabilir veya tarifle ilgili aklınıza takılan hususları sorabilirsiniz. 





    



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.