16 Ekim 2012 Salı

AŞURE


Ülkemizde aşure genelde muharrem ayında kocaman bir tencere pişirilir ve komşulara  dağıtılır. Ya da  gelen misafirlere ikram edilir. Çeşitli etkinlikler vesilesi ile bol bol aşure yenir.

Peki aşure ayı dışında canınız aşure çekerse ne olacak : )  İlla aşure zamanını beklemek gerekmez tabi. Aşure yapmayı bilmeyen ama aşureyi çok sevenler bile kolayca yapıp afiyetle yiyebilirler.

Geçenlerde 5-6 kaselik aşure yapmayı denedim ve blogda da bu tarif bulunsun istedim. Hatta aşureye koyduğum suyu bile ölçtüm bu sefer, ilk defa yapanlar için kolaylık olsun diye.




Aşure

MALZEMELER


* 1 buçuk kahve fincanı aşurelik buğday

* Yarım kahve fincanı nohut
* Yarım kahve fincanı kuru fasülye
* Yarım kahve fincanı kuru üzüm 
* Yarım kahve fincanı kuş üzümü
* 4-5 tane minik minik doğranmış kuru kayısı 
* 1 adet elma
* 5 - 6 çorba kaşığı toz şeker 
* 10 su bardağı su  ( 2 kg )
* Çay kaşığının ucu ile tuz
* Üç dört adet minik minik doğranmış portakal şekerlemesi (aşureye çok yakışıyor)
* Süslemek için ceviz, tarçın, hindistan cevizi, nar...

Aşure Nasıl Yapılır

HAZIRLANIŞI




* Aşurelik buğday, nohut ve fasülye akşamdan soğuk su ile ıslatılır. Buğday ayrı bir kapta ıslatılır.  Nohut ve fasülye  ise beraber ıslatılır.



* Sabah nohut ve fasülye iyice yıkanıp bir tencereye alınır ve yumuşayana kadar haşlanır ( Ben normal tencerede 1 saat pişirdim. Düdüklü tencere kullanarak süreyi kısaltabilirsiniz ) Haşlanan nohut ve fasülye süzülür.

* Buğday da yıkanır ve büyük bir tencereye koyulur. 8 su bardağı su ve tuz eklenerek kaynatılır.     Kaynayınca altı kısılır ve taşmamasına dikkat edilerek 1 saat pişirilir ( buğdayın cinsine bağlı olarak pişme süresi ve ilave edilen su miktarı değişebilir )

* Buğday pişince içine haşlanmış ve süzülmüş nohut ve fasülye eklenir. Kuru üzüm, kayısı, şeker, kabuğu soyulup küp küp doğranmış elma da eklenerek  25 dk.daha pişirilir. Bu esnada tencerenin ağzı açık olmalıdır ve dibine tutmaması için sık sık  karıştırmalıdır. Yanınızda kaynar su hazır bulunsun gerekirse kıvamı ayarlamak için ilave edin. Ben 2 su bardağı daha su ilave ettim. Toplam 10 bardak su kullanmış oldum.

* Pişen aşurenin tencerede soğuması beklenir. Hemen kaselere de bölünebilir fakat ben üzeri kaymak tutunca sevmiyorum.Siz de isterseniz tencerede soğurken arada karıştırıp kaymak tutmasını engelleyebilir ya da hiç karıştırmadan soğutur en son yüzünden biriken kaymağı alırsınız.

* Soğuyan aşureler kaselere alınır ve istenilen tarzda süslenir. Mümkünse 1-2 gün içinde tüketilmelidir. Ertesi güne kalacaksa buzdolabına alınabilir.

NOT

* Şeker miktarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.

* Ben pişmenin son aşamasında 2 su bardağı su ilave ettim. Siz daha kıvamlı seviyorsanız bu miktarı azaltabilirsiniz. Ama bence kıvamı çok güzel oldu. Soğudukça biraz daha koyulaşıyor ilk haline göre.  Hatta bir kasesini buzdolabına koymuştum. Ertesi gün onun bile kıvamı pelte gibi olmamıştı.


2 yorum:

YORUMLAR SİTE YÖNETİCİSİ TARAFINDAN ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.

AKTİF LİNK İÇEREN YORUMLARINIZ SİLİNECEKTİR.