Kışın dondurma yenir mi yenmez mi tartışmalı bir konu ama genelde insanın canı yazın ister. Tabi bir istisnası var ki o da incir tatlısı. Eğer bu tatlı yapılacaksa yaz kış farketmez yanında vanilyalı dondurma olmalı.
Evde dondurma yapımından daha önce bahsetmiştim. İstediğimiz çeşidini yapmak mümkün. Vanilyalı, limonlu, kakaolu, çilekli, vişneli vs...Çilek ve vişne mevsimi gelince inşallah doğal ve meyveli dondurmalar mutfak kimyasında yerini alacak. Şimdi kakaolu/çikolatalı dondurma nasıl yapılıyor ona bir bakalım. Çikolata kullanmadan da gayet güzel oluyor. Tercih size kalmış.
MALZEMELER
* Yarım kg. süt
* 1 tatlı kaşığı saf salep ( aktarlarda var mutlaka saf olmalı )
* 5 çorba kaşığı şeker
* 10 g kakao
* Arzu edenler için istenen miktarda damla çikolata (20 g kadar)
HAZIRLANIŞI
* Daha önce yaptığımız dondurmalar ile aynı yöntemi kullanıyoruz.
* Önce soğuk süte salep ilave ediliyor ve karıştırıp 10 dk. kadar bekletiliyor.
* Daha sonra şekeri ve kakaoyu ekliyoruz. Sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ise dibinin tutmaması için sık sık karıştırarak 8-10 dk. pişiriyoruz.
* Altını kapatınca geniş bir tabağa alıp soğumasını bekliyoruz (Çikolata kullanacaksanız altını kapatır kapatmaz içine atın ki erisin. Eğer dondurma içinde bütün olarak ağzıma gelsin diyorsanız buzlukta yarım saat bekledikten sonra atmanız gerekiyor) Daha sonra buzluğa kaldırıp yarım saatte bir çıkarıp çatal ile iyice çırpıyoruz ( ben bu dondurmayı sadece 1 defa çırpmama rağmen içinde hiç buz yoktu, kıvamı süperdi )
* Burada önemli bir noktayı da ilave edeyim; daha önceki tariflerimde dondurmanın buzluğa kaldırıldıktan sonra 3-5 defa çıkarılıp çırpılması gerektiğinden bahsetmiştim. Bu şekilde buzlanmanın azalacağını yazmıştım. Ama denedikçe bakıyorum da tam olarak çırpma ile alakalı değil buzlanma olayı. Ama tam sebebini de çözmüş değilim.
* Çırpma sayısı, süresi etkili olabileceği gibi katılan ek malzemeler veya salebin miktarı ( hep aynı katılıyor ama sonuçta hassas terazi ile tartmadan kullanıyoruz ) veya kaynama sırasındaki 1-2 dk. lık farklar, buzluk dışında kaldığı süre vs... gibi sebepler de etkili olabilir.
* Ama aynı tarifi ( limonlu, vanilyalı, kakaolu ) defalarca uyguladığım halde bazen hiç buz olmuyor dondurmada, bazen ise aşırı buzlu kalmış olabiliyor. Tadı her defasında mükemmel tabi ama kıvam konusunun tam olarak sebebini bulamadığımı söylemek istiyorum.
* İyice donduktan sonra kakaolu dondurmamız yemeye hazır. Eğer üzerine de erimiş çikolata gezdirmek istiyorsanız 20 g kadar bitter çikolatayı 2-3 çorba kaşığı süt ilavesi ile benmari usulü eritin. Daha sonra iyice soğumasını bekleyin. Servis esnasında dondurmanın üzerine, ucunu çok ufakça kestiğiniz bir buzdolabı poşeti yardımı ile gezdirin. Afiyet olsun.
buzlanma nedeni şeker oranından kaynaklıdır
YanıtlaSilEvet olabilir. Hatırlatmanız için teşekkürler
SilNasıl ayarlıcazki bu şeker olayını.en azından buzlanmaması için??
YanıtlaSilŞekerin oranı tam şu olursa buzlanma olmaz diyeceğim bir deneyimim yok.
SilAma yukarıda hazırlamış olduğum şekli ile buzlanma olmamıştı.
İçinde buz olmadan dondurma yapmanın en kolay yolu süt karameli ile yapmak. Blogda süt karamelinin (dulce de leche) yapılışını detaylı olarak anlatmıştım. Ama henüz bununla yapılmış dondurma tarifimi eklemedim. İleride yayınlanacak inşallah.
Buzlanmamasi için ne yapmalıyız?
YanıtlaSilYukarıdaki yazıyı tamamen okuduysanız orada da belirttim, tam olarak yöntemini bilemiyorum. Size süt karameli ile yapmanızı tavsiye ederim. Süt karamelli dondurmalarda buz oranı ya çok az olur ya da hiç olmaz. Yapımı buradaki dondurmaya göre biraz daha zahmetlidir. Tarife, sağ taraftan dondurma kısmına tıklayıp Kaymaklı Maraş Dondurması başlığından ulaşabilirsiniz. Aynı tarife kakao veya çikolata ilavesi de yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Sil