29 Haziran 2013 Cumartesi

LABORATUVARIM MUTFAK (SİTRİK ASİT İLE RENK DEĞİŞTİRME)



Mutfağımız, içerisinde kimyasal olayların da gerçekleştiği bir mekan.  Bu yönüyle çok zevkli ve ilginç.

Dışarıdan gördüğümüzde bir yiyeceğin rengi değişiyor veya bir süt yoğurda dönüşüyor ama mikro boyutta orada neler oluyor acaba? Aslında gözle görülemeyecek kadar küçük bir alan ama içine girildiğinde ise koca bir alem.

Her gün defalarca  pişir, yıka, süpür kısmı rutin olduğu için belki çoğumuza sıkıcı gelebilir ama olayın bu boyutu oldukça heyecan verici. 


23 Haziran 2013 Pazar

YAPRAK KONSERVESİ


Asma yaprağı ülkemizde çok tüketilen besinler arasında. Kış hazırlıklarının olmazsa olmazı. Düğün olur yaprak sarılır, mevlüt olur yaprak sarılır, günlerde, gezmelerde sofraların baş köşesinde yerini alır sarmalar.

Genelde yurdumun becerikli hanımları bu yaprakları tuzlu su ile basar yıl boyu kullanır. Ama ben bir türlü beceremedim gitti bu işi :)  Hadi güç bela bastım diyelim bir de bunu muhafaza etme işi var. Üsten küflendi mi yok suyu çekildi mi vs..vs..

Becerenlere helal olsun bir gün o mertebeye ulaşırmıyız bilinmez ama ben şimdilik kendi yöntemimi paylaşayım benim gibi tuzlu yaprak basmayı beceremeyenlere (tabi varsa)

Bu yöntemi yıllar önce çok sevdiğim bir komşu teyzeden öğrenmiştim. Yaprağı kocaman bidonlara basanlar için bu yöntem pek tutulmuyor ama ben halimden memnunum. İyi ki de öğretmiş teyzem bunu bana.

Tarife geçmeden önce şunu özellikle söylemek isterim ki; 5-6 kg. yaprak alıp da bu yöntemi denemeye kalkmayın. Hele de tek başınıza. İlk denemenizi 1 kg. yaprak ile yapmanızı tavsiye ederim.

Eğer bahçenizde bağınızda asmanız varsa bu yöntem güzel oluyor şöyle ki:


22 Haziran 2013 Cumartesi

GÜL ŞERBETİ


İnsanın içini ferahlatan bir içecek gül şerbeti.

Maalesef sık yapıp da içme şansımız olmuyor diğer içecekler gibi. Vişne, kayısı bol bulunan meyveler ve evde bunların suyunu yapıp daha çok tüketme şansına sahipken gül şerbeti ya hiç yapılmıyor ya da tadımlık oluyor. 

Gül reçelinde olduğu gibi en güzel şerbet de, has gül denilen kokulu güllerden oluyor.  Kokusuz olanları ile de yapmak mümkün ama bulabilirseniz has gül ile deneyin mutlaka.

Resimlerdeki renk farklılığı sizi yanıltmasın. Kırmızı olan daha sonraki bir zamanda yaptığım şerbet.

Aynı cins gül kullandım ama tek fark yoğurduktan sonraki bekletme sürem 22 saatten 27 saate çıktı. Süreyi de kasıtlı uzun tutmadım. Yoğunluktan dolayı unutup saatini geçirmişim :)

Her iki şekilde de deneyebilirsiniz.




21 Haziran 2013 Cuma

GÜL REÇELİ 2


Daha önce burada gül reçeli tarifini yazmıştım. Burada yazacağım tarifin malzemeleri tamamen aynı. Fark,  reçeli yapma yönteminde.

Gül reçeli nedense şekerlenmeye çok meyilli. Sebebini bir türlü çözemedim ama özellikle buzdolabında çok çabuk şekerleniyor. Aşağıda yazacağım tarifi  "reçeli bu şekilde yapınca şekerlenmiyor"  diye duyduğum için denedim fakat diğer yönteme göre çok da fark yok gibi geldi bana. 

Ben bu yöntemi bir defa kullandım. Şu an gül reçeli yapma niyetiyle bu satırları okuyorsanız size burayı tıklayıp oradaki yöntemle reçeli yapmanızı tavsiye ederim.

Bu reçeli yapalı 15 gün oldu. Sıcakken kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatmıştım. Ve normal mutfak dolabında duruyor ve şekerlenme yok. Ama kahvaltılığa aldığımız reçelde hafif şekerlenme oldu. Yendi bitti ama demek ki kahvaltılığa alınan reçeli buzdolabına koymamak ve çabuk tüketmek gerekiyor. 

Şekerlenmeye kesin ve net bir çözüm ise an itibariyle bulamadım. Aynı tarifle yaptığım reçeller bazen şekerleniyor bazen şekerlenmiyor. Ben uyarımı yapayım da tarifi denemek isteyenler için bu sonuç süpriz olmasın. 

(Mutfak Kimyasının Temmuz 2014 tarihli Notu: Bu sene yaptığım gül reçeli buzdolabında durduğu halde şekerlenmedi. Ama kıvamı buradaki tarife  göre biraz cıvıktı. Sanırım bu şekerlenme işi gül reçelinde kıvam ile alakalı. En azından şimdiye kadarki tecrübemde elde edebildiğim bilgi bu şekilde. Farklı bir tecrübem olursa buraya eklerim)

16 Haziran 2013 Pazar

FISTIKLI KURABİYE


Fıstık aromasını sevenler için, içinde bol yer fıstığı olan bir tarif. Çıtır çıtır bir kurabiye oluyor. Evde kalan fıstıkları değerlendirmek için de güzel bir yöntem.


10 Haziran 2013 Pazartesi

ETLİ KABAK DOLMASI



Kabak dolması, yapımı kolay ve zevkli bir yemek. Bana göre kabakların dış kısmı mutlaka tırtıklı durmalı. Dış yüzeyi dümdüz bir kabak dolması düşünemiyorum : ) Benim kullandığım iç biraz arttı. Ben de 3 tane kuru biber doldurdum. Eğer bu şekilde yapmayacaksanız tarifteki kabak sayısını bir tane artırın. Veya artan içi üzerine top top köfte gibi de yapabilirsiniz. 


3 Haziran 2013 Pazartesi

GÜL REÇELİ


Reçellerin içinde yapımı belki de en zor olanı gül reçeli. Aslında reçeli yapmak zor değil de gülü ayıklamak biraz vakit aldığı için sıkıcı olabiliyor.  Ama zamanımız varsa mis gibi gül kokusu eşliğinde bu işi yapmanın da bir zevki var.

 Bu ölçüler ile 700 ml. lik kavanoz ile iki kavanoz ve bir de küçük kavanoz reçel çıkıyor. Eğer yarım ölçü yapacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey kaynatma süresinin farklı olacağını akıldan çıkarmamak. Çünkü reçelin istenen kıvama ulaşması için geçen süreyi malzeme miktarı ve ateşin kuvveti direk etkiliyor. Daha az yapınca kaynatma süresini daha az tutmak gerekebilir.

Gül yapımında kullanılacak güller has gül diye bilinen kokulu ve küçük güller olmalı. Diğerlerinden de olur mu bilmiyorum. Hiç denemedim.

Bu reçeli buzdolabına koymayın. Benim yaptığım reçel oda sıcaklığında şekerlenmeden duruyor. Ama dolaba koyunca şekerlenebiliyor.

Kahvaltılıktaki reçeli bile ağzı kapalı bir şekilde normal mutfak dolabına koyun. Ha hemen tüketmeyekseniz  sıcakken kavanoza doldurup ağzını yeni kapak ile örtüp o şekilde muhafaza edin.

(Mutfak Kimyasının Temmuz 2014 tarihli Notu: Bu sene yaptığım gül reçeli buzdolabında durduğu halde şekerlenmedi. Ama kıvamı buradaki tarife  göre biraz cıvıktı. Sanırım bu şekerlenme işi gül reçelinde kıvam ile alakalı. En azından şimdiye kadarki tecrübemde elde edebildiğim bilgi bu şekilde. Farklı bir tecrübem olursa buraya eklerim) (Ayrıca reçellere az miktarda tuz eklemenin şekerlenmenin önüne geçeceğini okudum bir yerde ama henüz denemedim. Fakat bilgi olarak buraya eklemek istedim)

Bütün resimlerde görülen renkler hemen hemen gerçeği ile aynı. Yani ışığı vs.. ayarlarken tam göründüğü renk ile fotoğraflamaya çalıştım. Sadece en baştaki resim biraz kırmızı gibi çıkmış. Reçelin rengi buna çok yakın ama kırmızıdan ziyade koyu ve canlı bir pembe.  Şeker ile ovduktan sonra parlak ve koyu pembe iken kaynamış şekerli suya atınca rengi boz bir hal alıyor. En son rengine ise limon tuzunu atınca ulaşıyor.

Tüm detaylar aşağıda.