19 Eylül 2012 Çarşamba

KEÇİ SÜTÜ İLE EV YAPIMI DONDURMA


İnternetten dondurma yapmayı öğrendiğimden bu yana hazır dondurma pek almıyoruz. Eğer siz de katkı maddeli sahte ürünlerden kaçınıyor ve çocuklarınıza hazır dondurma yedirmek istemiyorsanız bu tarif tam size göre.

Piyasada dondurma adı altında satılan ürünlerin birçoğunun hakiki dondurma ile alakası yok maalesef. Dondurmanın hakikisi zaten o fiyata mümkün değil satılamaz. Kıvam artırıcılar ile kıvam verilen, aromalar ve gıda boyaları ile cazip hale getirilen sözde dondurmalar sağlığımızı da tehdit ediyor. Aslında dondurma çok faydalı bir tatlı iken faydasından çok zararı dokunuyor.

Evde vanilyalı, çikolatalı, vişneli, limonlu, renk renk, doğal meyveli onlarca çeşit dondurma yapabilirsiniz. Çok basit ve hiçbir katkı maddesi kullanmanıza gerek yok. Hepsini zamanla bloga ekleyeceğim inşallah.


15 Eylül 2012 Cumartesi

NURDAN DAMLALAR



CESED-İ İNSAN HAVAYA, SUYA, GIDAYA MUHTAÇ OLDUĞU GİBİ, RUH-U İNSAN DA NAMAZA MUHTAÇTIR.


                                                                                                ---Sözler---

GÜVEÇTE PATLICAN


Güveçte yemek yapmak gerçekten zevkli. Hem pratik hem lezzetli oluyor.

MALZEMELER

* 4 adet patlıcan
* 1 tane orta boy soğan
* 5-6 tane yeşil köy biberi
* 2 adet iri boy domates
* 5 çorba kaşığı  sıvı yağ
* Kuşbaşı et  (Et miktarını istediğiniz kadar koyabilirsiniz. Ben daha önce haşlamış olduğum etleri kullandım. Çiğ et ile bu tarifi hiç denemedim.Eğer o şekilde yapacaksanız etleri önden biraz pişirmek gerekebilir.)
* Yeteri kadar kaynar su
* Tuz

HAZIRLANIŞI

* Patlıcanları alacalı soyup doğruyoruz ve tuzlu suda 15 dk. kadar bekletip, süzüp yıkıyoruz. 

* Soğanı ve 3 tane biberi doğrayıp güveçe atıyoruz. Yağını, etini, tuzunu ve  patlıcanları da ilave edip altını kısık olarak yakıyoruz. (3 tane biberi de bütün olarak yemeğe kattım.)

* En üste de kabukları soyulup doğranmış domatesleri ilave ediyoruz. Ve ağzını kapatıyoruz. 


* Kısık ateşte hiç su ilave etmeden, kendi suyu ile yaklaşık 30-35 dk. pişiriyoruz. Bu arada yemeği bir iki defa karıştırıp suyunu kontrol ediyoruz. 

* Daha sonra kaynar su ekleyip yaklaşık yarım saat daha pişiriyoruz. Eğer suyu az gelirse pişerken kaynar su ilavesi yapılabilir. 







12 Eylül 2012 Çarşamba

ETİMEK TATLISI


Pratik ve bereketli bir tatlı yapmak istediğimizde aklımıza ilk gelenlerden biridir etimek tatlısı. Genelde şerbet ve krema kısımları birbirine benzer ama üzerindeki sosu ve süslemeleri ile farklı lezzetler oluşturmak mümkün. Ben bu sefer çikolata sosu ve kremşanti kullanmadım. Meyvelerle, bisküvi  ve çikolata ile kafama göre süsledim. Siz başka meyveler kullanarak da değişik sunumlar yapabilirsiniz.





10 Eylül 2012 Pazartesi

FIRINDA PRATİK KÖFTE PATATES


Eğer yemek yapmak için zamanınız azsa, hem pratik hem de lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız bu tarif güzel bir seçenek olabilir.

Yanına bir çorba bir de salata yapıp akşam yemeğinde de yiyebilirsiniz,  zeytin, reçel ve çay ile sabah kahvaltısında da. Ama kullandığınız kıymaya lütfen dikkat edin. Eğer kıymanız yağsız olursa köfteler kuru ve lezzetsiz olur. O yüzden kıymanın biraz yağlı olması bu tarifte lezzeti yakalamanın ilk şartı diyebiliriz.  


7 Eylül 2012 Cuma

VİŞNELİ KURABİYE


Bu tarifi, hünerli bayanlar sitesinde görüp yapmıştım yıllar önce.  İyi ki de görmüşüm ve yapmışım. Ben tarifte ufak değişiklikler yaptım damak tadıma göre.

Bu kurabiye acaip bir kurabiye. Daha  hamuru yoğururken kahve, vişne ve çikolata kokusu yayılmaya başlıyor. Kurabiyeyi yerken   " daha önce yediklerim kurabiye ise bu başka birşey "   diyorsunuz : ) 

Malum vişne zamanı çok çabuk geçiyor ve bu kurabiyeyi vişneler taze iken yapmak zorundasınız. Kurusuyla olmuyor. Vişne zamanı ben çok yapamıyordum yani tadımlık oluyordu her seferinde. Bir de bakmışım vişne kalmamış piyasada. Bu yüzden bu sene vişnelerin çekirdeklerini ayıkladım, bir süzgeç üzerinde fazla sularını çekmesini sağladım. Sonra her poşete 1 su bardağı vişne olacak şekilde ölçüp buzluğa attım.


Sonuç gayet başarılı oldu. Hatta donmuş vişneyle yapılan kurabiye renk olarak daha pembe oldu sanki. Hem de direk buzluktan çıkarıp (buz gibi) hamura ilave edildiği için şekil verirken baya kolay oldu diğerine göre. Bu sene bu kurabiyeye doydum : )  

Dolaptaki vişneler bitmeden yapıp blogda da yayınlamak istedim.



4 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI BAKLA


Genelde bakla çok sevilen bir yemek değildir.  Belki sevilerek ve yaygın olarak tüketildiği bir yöre vardır ama ben bilmiyorum. Pişerken biraz ağır bir kokusu oluyor. Belki çok tercih edilmemesinin sebebi bu olabilir.

Bende;  hadi bi bakla yapalım da yiyelim dediğimi hiç hatırlamıyorum.  Hani 40 yıl yemesem aklıma gelmezdi  herhalde yapıp da yemek. Ama bundan sonra yılda 3-5 kez pişirmeyi isteyebilirim : )  O da bizim yememiz için yaratılmış güzel bir nimet. Şifa niyetine yılda birkaç sefer pişirip yemek lazım. 

Aslında bakla taze olursa çok güzel oluyor. Zaten zeytinyağlısı sıcak yenmediği için ağır kokusuda pek olmuyor. Yani önemli olan baklanın taze ve nazik olanlarını almak. 

Ben bakla pişirmeyi bu yıla kadar bilmiyordum ve internetten öğrendim. Pişirmek isteyenler için blogumda tarifini yayınlamak istedim. 


1 Eylül 2012 Cumartesi

NURDAN DAMLALAR


Ey insan! Bilir misin nereye gidiyorsun ve nereye sevk olunuyorsun? Otuz İkinci Sözün ahirinde denildiği gibi, dünyanın bin sene mes'udane hayatı, bir saat hayatına mukabil gelmeyen Cennet hayatının; ve o Cennet hayatının dahi bin senesi, bir saat rü'yet-i cemaline mukabil gelmeyen bir Cemil-i Zülcelal'in daire-i rahmetine ve mertebe-i huzuruna gidiyorsun. Müptela ve meftun ve müştak olduğunuz mecazi mahbuplarda ve bütün mevcudat-ı dünyeviyedeki hüsün ve cemal, Onun cilve-i cemalinin ve hüsnüesmasının bir nevi gölgesi; ve bütün Cennet, bütün letaifiyle, bir cilve-i rahmeti; ve bütün iştiyaklar ve muhabbetler ve incizaplar ve cazibeler, bir lem'a-i muhabbeti olan bir Ma'bud-u Lemyezel'in, bir Mahbub-u Layezal'in daire-i huzuruna gidiyorsunuz. Ve ziyafetgah-ı ebedisi olan Cennete çağırılıyorsunuz. Öyle ise, kabir kapısına ağlayarak değil, gülerek giriniz.
                                                                                                  
                                                                             -- Mektubat--